buitenland

‘Aanslagpleger Istanbul had banden met IS’

20 maart 2016Leestijd: 1 minuut

 

De dader van de bomaanslag zaterdag in Istanbul is waarschijnlijk verbonden aan terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Turkije heeft vijf mensen aangehouden in connectie met de aanslag.

‘De identiteit van de terrorist die deze gruwelijke aanslag op zijn geweten heeft is bekend. De terrorist is Mehmet Ozturk, geboren in 1992 uit de provincie Gaziantep. Ozturk heeft banden met IS,’ verklaarde de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Efkan Ala zondag, schrijft Hurriyet.

Verboden

Bij de aanslag op de populaire winkelstraat Istiklal  vlakbij het Taksimplein in Istanbul kwamen vijf mensen om, onder wie drie Israëliërs en een Iraniër, en vielen 36 gewonden. Volgens Ala heeft Turkije sindsdien de veiligheidsmaatregelen aangescherpt. Ook naar aanleiding van een aanslag in het Kizilay-district in de Turkse hoofdstad Ankara vorige week. Zondag is de viering van het Koerdische nieuwjaar (Newroz) in verschillende steden verboden, en in zeven provincies is een avondklok van kracht.

Lees ook ‘Politie voorkomt meer doden’ aanslag Istanbul

Ozturk zou al op een zwarte lijst staan van personen die in verband worden gebracht met IS. Zijn identiteit werd bevestigd met behulp van DNA-tests op materiaal van een aantal van zijn familieleden.

Zijn vader zou naar verluidt hebben gemeld dat de man die op camerabeelden van de aanslag te zien is, verdacht veel op zijn zoon lijkt. Die was al geruime tijd vermist, en zijn vader dacht dat hij in Syrië zat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.