#Brussel

Liet België zelfmoordterrorist El Bakraoui glippen?

24 maart 2016Leestijd: 2 minuten

Ibrahim El Bakraoui keerde in juli 2015 vanuit Turkije en Nederland terug naar België. De Turkse autoriteiten zeggen België toen te hebben gewaarschuwd voor het gevaar van de jihadist, die dinsdag zichzelf en zestien anderen opblies bij een aanslag op de Brusselse luchthaven Zaventem.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei woensdag op een persconferentie dat de Turken België hadden gewezen op de terroristische motieven van El Bakraoui. De Belgische minister Koen Geens van Justitie ontkent tegen De Morgen dat er voor terrorisme werd gewaarschuwd door de Turken.

Crimineel verleden

De Europese Unie is gebouwd op de idee van ‘nooit meer oorlog’. Op dinsdag 22 maart verklaarde het islamistisch terrorisme eens te meer de oorlog aan de Europese waarden. Nu in het hart van de hoofdstad van de EU. Lees verder >

El Bakraoui stond in België bekend als een crimineel en werd in 2010 veroordeeld tot een celstraf van tien jaar omdat hij met een kalasjnikov op de politie had geschoten bij een mislukte overval. Na vijf jaar in de cel kwam de jihadist vrij onder voorwaarden.

De Belgische rechtbank legde bij de vrijlating verschillende negatieve adviezen van de gevangenis naast zich neer, zo meldt VRT. De gevangenis zag dat de verloven van El Bakraoui niet goed verliepen en waarschuwde de rechtbank. Geens zegt dat de rechtbank zich niks hoeft aan te trekken van die adviezen.

Nederland

El Bakraoui kwam vrij en vertrok naar Turkije. Tussendoor kwam hij twee keer niet opdagen toen hij zich moest melden bij de justitieassistent in België. Vorig jaar in juni dook hij op in Gaziantep, zegt Erdogan. Vanuit Turkije reisde hij naar Nederland, volgens El Bakraoui is hij op zijn eigen verzoek ‘uitgezet richting Nederland’.

Lees ook
Erdogan: ‘Jullie hebben dader Brussel laten lopen’

De Belgische inlichtingendiensten hebben geen contact gezocht met hun Nederlandse collega’s toen El Bakraoui aankwam op Schiphol, schrijft De Standaard. De terrorist ging vervolgens vanuit Nederland naar België.

In België verdween El Bakraoui tijdelijk van de radar. In augustus werd hij pas actief opgespoord. Op 19 augustus verscheen de jihadist niet bij de officiële herroeping van de Belgische justitie. Vanaf 25 augustus werd hij internationaal gezocht – te laat om een aanslag in Brussel te voorkomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.