#Brussel

‘Abdeslam wilde Parijs-achtige aanslag in Brussel’

24 maart 2016Leestijd: 2 minuten

De terrorist Salah Abdeslam had ook  een rol in de aanslagen in Brussel, die werden opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Hij zou samen met twee anderen een schietpartij houden met kalasjnikovs en andere wapens, terwijl de rest van de terreurgroep zichzelf zou opblazen.

In aanloop naar de aanslagen van afgelopen dinsdag, werd Abdeslam zaterdag slechts één uur lang verhoord, meldt Politico op basis van een verklaring van Sven Mary, de advocaat van Abdeslam.

Nieuw

De verdachte zou ‘moe’ zijn geweest door de operatie die hij de dag ervoor moest ondergaan omdat hij bij de arrestatie in zijn been geschoten werd. Hierdoor werd het verhoor tot een uur beperkt.

Bij het verhoor lag de nadruk vooral op zijn rol bij de aanslagen in Parijs, en niet op een eventuele nieuwe aanslag. De aanklagers wilden bij het verhoor namelijk een chronologische volgorde aanhouden. Abdeslam liet dit weekend wel al doorschemeren dat hij in Molenbeek bezig was met het opzetten van ‘iets nieuws’, mogelijk doelend op de aanslagen van afgelopen dinsdag.

Het vermoeden bestond al dat Abdeslam een rol zou hebben bij de aanslagen. De Belgische autoriteiten gaan er inmiddels vanuit dat er bij de aanslagen in Brussel ook een rol was weggelegd voor Abdeslam, maar dat de arrestatie dat in de weg kwam.

Lees ookVan der Steur: Terrorist El Bakraoui was inderdaad in Nederland2016-03-24 18:30:00 DEN HAAG - Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur geeft een toelichting op zijn ministerie. FOTO VALERIE KUYPERS

Terwijl de anderen zich opbliezen, zou hij een schietpartij willen hebben houden in het centrum van Brussel. Dit plan is vergelijkbaar met hoe de aanslagen in Parijs afgelopen november verliepen, en lijkt de modus operandi voor IS-aanslagen in Europa.

De aanslagen stonden in eerste instantie eigenlijk ook gepland voor Tweede Paasdag, maar door de arrestatie van Abdeslam zijn de plannen in een stroomversnelling geraakt.

Cel

Antiterreuragenten vonden bij een huiszoeking in Schaarbeek dinsdagnacht een computer van Ibrahim El Bakroaui waaruit dit vermoeden ontstond. El Bakraoui was degene die zichzelf opblies op luchthaven Zaventem. Op zijn computer troffen agnente een testament aan waarin stond dat El Bakraoui ‘gehaast was’. Hij zou niet weten wat hij moest doen en voelde zich ‘niet meer veilig’.

Ook stond er dat hij vreesde ‘in een cel naast hem’ – waarschijnlijk doelend op Abdeslam – te eindigen. De terrorist die vier maanden op de vlucht was na de aanslagen in Parijs, bouwde in de Brusselse wijk aan een terreurnetwerk en legde de hand op een arsenaal aan zware wapens, waarmee vermoedelijk onder meer deze aanslagen gepleegd hadden moeten worden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.