Amerika

Erdogan: Amerika beloont ‘terreurstaat Israël’ voor ‘terreurdaden’

13 december 2017Leestijd: 2 minuten

‘Israël is een terreurstaat, en het Amerikaanse besluit over Jeruzalem is een beloning voor zijn terreurdaden,’ zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan woensdag. Hij roept de regering van de Amerikaanse president Donald Trump op het besluit terug te draaien.

Erdogan is,net als de Palestijnse leider Mahmoud Abbas, aanwezig bij de speciale top van de organisatie van islamitische samenwerking OIC.

‘Jeruzalem is rode lijn,’ zegt Erdogan

Trump kondigde op 6 december aan dat hij de ambassade zou verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem, en dat Amerika Jeruzalem officieel als hoofdstad van Israël erkent. Hiermee loste hij een van zijn verkiezingsbeloften in.

Erdogan is initiatiefnemer van de OIC-bijeenkomst, waar landen moeten vergaderen over Trumps erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Net als Israël, zien ook de Palestijnen Jeruzalem als hun hoofdstad.

‘Jeruzalem is onze rode lijn,’ sprak Erdogan dreigend, nadat hij de Amerikanen opriep om het besluit terug te draaien. Erdogan is een van de felste tegenstanders van die erkenning en wil naar eigen zeggen met de OIC-top de ‘islamitische wereld in beweging zetten’. Volgens de Turkse regering zijn zeker 20 landen bij de top aanwezig, waaronder Iran, Jordanië, Qatar en Koeweit.

Abbas verklaarde woensdag dat Jeruzalem altijd de hoofdstad van Palestina zal zijn, en noemde Trumps erkenning een ‘grove misdaad’. Volgens Abbas is de ‘hele wereld’ tegen de erkenning.

EU volgt Trump niet in erkennen Jeruzalem

Vorige week bleek dat Erdogan in ieder geval de Franse president Emmanuel Macron aan zijn zijde heeft. De twee presidenten concludeerden na een telefoongesprek dat de Amerikaanse beslissing slecht is voor de stabiliteit in de regio. Ze spraken af om samen te proberen de beslissing van Trump ongedaan te maken.

Volgens Erdogan is de beslissing van Trump in strijd met het internationaal recht. ‘Het is niet zo eenvoudig om wereldleider te zijn,’ zegt Erdogan, ‘Een sterke positie hebben, betekent nog niet dat je dit recht hebt.’ Volgens de Turkse president is het in het belang van de mensheid dat de status quo in Jeruzalem wordt gehandhaafd.

Ook de Europese Unie zal – ondanks druk van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu – de lijn van Trump niet volgen, bleek dinsdag in Brussel. Netanyahu sprak daar onder anderen met EU-buitenlandchef Federica Mogherini, die hem op het hart zou hebben gedrukt dat hij niet eenzelfde soort actie van de EU hoef te verwachten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.