Israël

Abbas mobiliseert landen tegen erkenning Jeruzalem door Trump

05 december 2017Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse president heeft dinsdag met diverse Arabische leiders gebeld om hen te vertellen dat hij van plan is de Amerikaanse ambassade in Israël te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Hun reactie was eensluidend: doe het niet.

De regering van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dreigde dinsdag alle diplomatieke betrekkingen met de Verenigde Staten te verbreken als Trump zijn plan doorzet. Ook de Arabische Liga, Saudi-Arabië en de Palestijnse gebieden klagen. Maandag liet de Jordaanse minister van Buitenlandse Ayman Safadi ook al weten dat de beslissing van Trump ‘gevaarlijke consequenties’ kan hebben.

Verhuizing ambassade voorlopig uitgesteld

Trump belde dinsdag onder meer met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas, die waarschuwde dat de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem ‘gevaarlijk is voor het vredesproces en de veiligheid, vrede en stabiliteit in de regio’. Ook belde hij met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, een voorstander van het plan.

Trump heeft gelijk: Moslimlanden gebruiken VN-organisatie UNESCO inderdaad als politiek wapen tegen Israël,schrijft Robbert de Witt >

Eerder meldden Amerikaanse media dat Trump de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem voorlopig zal uitstellen. De ambassade bevindt zich momenteel in Tel Aviv.

Het erkennen van Jeruzalem als de Israëlische hoofdstad is een van Trumps verkiezingsbeloften. Functionarissen in Washington meldden eerder dat Trump woensdag bekend zal maken Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen.

Abbas vergaart steun voor zijn zaak

De Palestijnse leider Abbas probeerde de afgelopen dagen achter de schermen verwoed steun te vergaren voor zijn zaak. Zo zou hij zondag gebeld hebben met een aantal wereldleiders, onder wie de Franse president Emmanuel Macron en Erdogan. Macron riep Trump maandag al op ‘voorzichtigheid te betrachten’.

In de regio is Jeruzalem een heikel onderwerp. De Palestijnen beschouwen het oostelijk deel van Jeruzalem, sinds 1967 bezet door Israël, als hun hoofdstad. Abbas waarschuwde dat als de Verenigde Staten de kant kiest van premier Netanyahu, vrede verder weg is dan ooit. De Jordaanse koning Abdullah II en andere Arabische leiders denken daar net zo over.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.