Midden-Oosten

Escalatie Midden-Oosten dreigt door besluit Trump

06 december 2017Leestijd: 3 minuten

De Verenigde Staten erkennen Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Dat zal de Amerikaanse president Donald Trump woensdag bekendmaken, melden diverse media op basis van bronnen in het Witte Huis.

De Amerikaanse ambassade wordt van Tel Aviv verhuisd naar Jeruzalem. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft opdracht gekregen om de verhuizing te plannen. Het hele proces zal mogelijk drie tot vier jaar in beslag nemen.

De stap is een breuk met decennia van Amerikaanse Midden-Oostenpolitiek en druist in tegen de wens van de Verenigde Naties om te komen tot vrede met twee staten in het voormalige Britse mandaatgebied Palestina: een Joodse staat en een Palestijnse.

Bronnen informeerden journalisten over de speech woensdag. Volgens een Witte Huis-medewerker komt het besluit overeen met de ‘historische realiteit’ van Jeruzalem als centrum van het joodse geloof en met de ‘hedendaagse realiteit’ als stad waar de Israëlische regering zetelt.

Lees voor een volledige uitleg van de explosieve situatie in het Midden-Oosten: 

De kwestie-Jeruzalem, struikelblok voor vrede

Veel ophef in de Arabische wereld

Trump houdt woensdag een rede, waarin hij zijn besluit officieel bekendmaakt. Erkenning van Jeruzalem als hoofdstad zal tot veel ophef leiden in de Arabische wereld. Diverse leiders waarschuwden Trump dat de verhuizing het vredesproces in gevaar kan brengen en de stabiliteit en veiligheid in het gebied kan bedreigen.

In een eerste reactie noemt Saudi-Arabië, bondgenoot van de Verenigde Staten, het nieuwe beleid ‘een onmiskenbare provocatie tegen moslims’.

De Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei beschouwt de beslissing van Trump als een teken van zijn ‘incompetentie en falen’. Iran wil vrede en stabiliteit in de regio, maar zal de schending van islamitische heilige plekken niet tolereren, voegde de Iraanse president Hassan Rouhani daaraan toe.

‘Kortzichtig en volkomen geschift’

Volgens de Turkse vicepremier Bekir Bozdag ‘stort het besluit de regio en de wereld in een vuur waar geen einde van in zicht is. Het is een stap die de geschiedenis negeert, die onrecht en wreedheid inhoudt, die kortzichtig en volkomen geschift is’. Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu noemde het tijdens zijn bezoek in Brussel ‘een grote vergissing, die het Midden-Oosten geen stabiliteit en vrede brengt, maar meer chaos en instabiliteit’. President Erdogan dreigde eerder de betrekkingen met Washington te verbreken.

Paus Franciscus heeft opgeroepen de rechten van alle volken in het Heilig Land te erkennen. Dat is volgens hem de basis voor een serieuze dialoog. De paus sprak met Palestijnen kort voordat Trump zijn besluit volgens zijn medewerkers woensdagmiddag bekendmaakt.

‘Oorlogsverklaring aan anderhalf miljard islamieten’

De Palestijnse gezant in Londen, Manuel Hassassian, noemde het plan van Trump ‘een oorlogsverklaring aan anderhalf miljard islamieten en honderden miljoenen christenen die niet accepteren dat de heilige plaatsen uitsluitend onder gezag van Israël komen’. Naar schatting 6 procent van de Palestijnen is christen.

De Syrische regering heeft de aankondiging ook scherp veroordeeld. ‘De verplaatsing is het toppunt (..) van het zich toe-eigenen van Palestina en het verdrijven van het Palestijnse volk’, meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan het staatspersbureau.

Belofte uit verkiezingscampagne

Zowel Israël als de Palestijnen beschouwen Jeruzalem als hun hoofdstad. Trump beloofde in zijn verkiezingscampagne dat hij de ambassade zou verhuizen.

Al tientallen jaren ijveren de Verenigde Naties ervoor om de status van Jeruzalem bij vredesonderhandelingen tussen Israëliërs en Palestijnen vast te leggen. Vrede zou moeten rusten op twee staten die naast elkaar bestaan, een Joodse en een Palestijnse. Oost-Jeruzalem zou dan de hoofdstad van Palestina worden. Het Arabische Oost-Jeruzalem is sinds 1967 door Israël bezet.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.