Israël

Netanyahu verwacht van EU-landen dat ze Trumps voorbeeld volgen

11 december 2017Leestijd: 2 minuten

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verwacht van Europese landen dat ze het voorbeeld van de Amerikaanse president Donald Trump volgen, en Jeruzalem ook erkennen als hoofdstad van Israël. Maar EU-buitenlandchef Federica Mogherini moet er niets van weten.

Netanyahu is in Brussel voor gesprekken met EU-kopstukken. Het is de eerste keer in 20 jaar dat een Israëlische premier in Brussel is.

EU verandert niet van positie, zegt Mogherini

‘Ik geloof dat alle, of de meeste, Europese landen hun ambassades naar Jeruzalem zullen verhuizen, Jeruzalem als hoofdstad zullen erkennen, en met ons zullen samenwerken voor veiligheid, voorspoed en vrede,’ zegt Netanyahu. De EU-ambassades bevinden zich, net als de Amerikaanse nu nog, in Tel Aviv.

Lees voor een volledige uitleg van de explosieve situatie:

De kwestie-Jeruzalem, struikelblok voor vrede

Maar de positie van de EU blijft onveranderd, zegt Mogherini: ‘de EU houdt zich vast aan de internationale consensus wat betreft Jeruzalem. Wij geloven dat de enige realistische oplossing voor het conflict tussen Israël en Palestina een tweestatenoplossing is, met Jeruzalem als hoofdstad van beide staten.’

Afgelopen weekend haalde Netanyahu uit naar de ‘dubbele moraal’ van EU-landen. Hij zei uit Europa veel stemmen te horen die het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen veroordelen, ‘maar ik heb geen veroordelingen gehoord van de raketbeschietingen op Israël of de verschrikkelijke hetze tegen ons’, aldus de premier op zondag.

Protesten in Midden-Oosten

Het besluit van Trump heeft in veel landen tot kritiek en protesten geleid. Bij onlusten in de bezette Palestijnse gebieden en Israëlische luchtaanvallen na raketbeschietingen vanuit de Gazastrook zijn vier Palestijnen gedood en honderden gewond geraakt. In Jeruzalem werd zondag een Israëlische bewaker neergestoken door een Palestijn. Hij verkeert in kritieke toestand.

De demonstraties in Israël zelf komen langzaam tot een einde, maar in andere landen in het Midden-Oosten wordt nog altijd flink geprotesteerd tegen de beslissing van Trump vorige week om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen. Protesten vlak bij de Amerikaanse ambassade in de Libanese hoofdstad Beiroet liepen zondagavond bijvoorbeeld uit op rellen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.