buitenland

Rusland roept omstreden diplomaat Borodin terug naar Moskou

02 december 2013Leestijd: 2 minuten

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de in opspraak geraakte diplomaat Dmitri Borodin teruggeroepen naar het thuisland.De Russische diplomatieke dienst zag zich genoodzaakt die maatregel te nemen nadat Borodin zichzelf door wangedrag in Nederland onmogelijk had gemaakt.

Dat blijkt uit een bericht dat Borodin op Twitter verstuurde.

Morele superioriteit

In het bericht vertelt de diplomaat dat hij Nederland zaterdag op onvrijwillige basis heeft verlaten. Hij zegt daarbij geen haatgevoelens te koesteren tegen de Nederlanders en hier veel vrienden achter te laten.

Wel voegt Borodin er aan toe dat hij ‘serieuze vraagtekens’ heeft bij mensen die ‘morele superioriteit’ tonen zonder ooit te luisteren. Die opmerking is een trap na in de richting van de Nederlanders die de Rus veroordeelden nadat hij zich op een dubieuze manier zou hebben gedragen.

Diplomatieke fout

Haagse politieagenten zagen zichzelf in oktober geen andere keuze dan de man op te pakken omdat hij zich dreigend zou hebben opgesteld in de richting van zijn kinderen. De vrouw van de diplomaat had even daarvoor stilstaande voertuigen met haar eigen auto geramd toen zij dronken achter het stuur was gekropen.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) werkte zichzelf in een lastig parket door lang te wachten met excuses richting Rusland en het deels voor de agenten op te nemen. Diplomatiek gezien was het immers helder dat Nederland in de fout was gegaan door Borodin op te pakken aangezien de man diplomatieke onschendbaarheid geniet.

Op het matje

President Vladimir Poetin veroordeelde in klare woorden het gedrag van Nederland maar zal binnenskamers het optreden van Borodin hebben vervloekt.

Zaterdag gebeurde daarom al waar iedereen rekening mee hield: de man die door zijn gedrag de goede naam van de Russische diplomatieke dienst in gevaar bracht, is door zijn hoogste baas teruggeroepen naar het thuisland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.