politiek

Rusland eist straf voor agenten die diplomaat arresteerden

11 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

Nederland heeft excuses aangeboden voor de arrestatie van diplomaat Dmitiri Borodin, maar dat gaat Rusland niet ver genoeg. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken blijft erbij dat de verantwoordelijke agenten moeten worden gestraft.

Het ministerie in Rusland laat dat vrijdag weten aan de Nederlandse ambassadeur Ron van Dartel in Rusland.

Schuldig

‘Wij blijven wachten op verdere stappen, vooral juridische maatregelen tegen de Nederlandse functionarissen die zich schuldig hebben gemaakt aan schendingen van het internationale recht, die ook door Nederland zijn erkend,’ staat in een verklaring van het ministerie.

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) zei vrijdag dat van strafmaatregelen tegen de agenten die Borodin arresteerden, geen sprake is. Ambassadeur Van Dartel was vrijdag op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou en deed verslag van de gebeurtenissen in Den Haag.

Documenten

Van Dartel zei tegen Russische journalisten dat hij hoopt dat de zaak nu snel kan worden afgerond. De Russische minister Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken) zegt echter dat hij niet snel zal reageren op de Nederlandse documenten omdat hij het te druk heeft.

Borodin heeft zelf laten weten ‘tevreden‘ te zijn met de Nederlandse excuses. De diplomaat werd gearresteerd, nadat agenten erop werden gewezen dat hij zijn kinderen zou mishandelen. Zijn echtgenote veroorzaakte een auto-ongeluk, waarbij vier auto’s beschadigd raakten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.