nederland

Arrestatie diplomaat onderzocht, ‘kinderen waren in gevaar’

08 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt de arrestatie van de Russische diplomaat Dmitri Borodin. Als uit onderzoek blijkt dat de politie onjuist heeft gehandeld, zal Nederland excuses aanbieden aan Rusland.

Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag weten in reactie op het ultimatum van Rusland. De Russische president Vladimir Poetin eiste voor 16.00 uur  uitleg en excuses.

Onschendbaar

Volgens Poetin heeft Nederland in strijd met het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer gehandeld. Borodin is als diplomaat onschendbaar, maar hij werd toch gearresteerd. Het Russische en Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben dinsdag over de kwestie gesproken. Rusland is ‘misnoegd’ over de Nederlandse reactie.

Bronnen melden aan de NOS dat de diplomaat zaterdag naar het politiebureau moest, omdat hij zijn kinderen zou hebben mishandeld. De zaak kwam aan het rollen nadat de vrouw van Borodin een auto-ongeluk veroorzaakte in Scheveningen, waarbij vier auto’s beschadigd raakten.

Kinderen

De vrouw moest naar het ziekenhuis omdat zij mogelijk nek- en rugletsel had opgelopen. Ze verzette zich hevig en had waarschijnlijk te veel gedronken. Buurtbewoners meldden aan politieagenten dat er in het appartement van de vrouw kinderen werden mishandeld.

Agenten namen en kijkje en troffen Borodin aan in het huis. Hij zou ook onder invloed zijn geweest. Borodin liet zijn diplomatieke paspoort zien, maar werd ondanks zijn status gearresteerd vanwege de dreigende situatie voor de twee kinderen (4 en 2 jaar).

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.