Rik Kuethe

Terecht vraagt Poetin om excuses van Den Haag; bescherming van diplomaten is cruciaal

09 oktober 2013Leestijd: 2 minuten

Onschendbaarheid van diplomaten is van groot belang, dat zou minister Frans Timmermans moeten weten. Een woedende president Poetin eist excuses van Nederland na de arrestatie van een Russische diplomaat, die volgens de buren zijn kinderen mishandelde.

Diplomaten huizen vaak in het hol van de leeuw. Zij kunnen worden beschouwd als de vooruitgeschoven posten van hun zendstaat, zoals dat heet, in al die landen waarmee die zendstaat diplomatieke betrekkingen onderhoudt.

Als dan bijvoorbeeld Nederland in de ogen van Rusland te hevig protesteert tegen de Russische wetgeving over homoseksualiteit, zal dat zijn weerslag hebben op de positie van de Nederlandse diplomaten op de ambassade in Moskou en het consulaat-generaal in Sint-Petersburg. Die zijn dan tamelijk weerloos en verdienen alle bescherming die ze kunnen krijgen.

Geïntimideerd

Niemand die dat beter weet dan minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA), die zelf als diplomaat in Moskou heeft gediend. Zonder diplomatieke onschendbaarheid is diplomatiek verkeer onmogelijk, omdat zij die dat verkeer in goede banen moeten leiden dan te makkelijk kunnen worden opgepakt, geïntimideerd of bedreigd.

De diplomatieke onschendbaarheid en de diplomatieke voorrechten (zuipen zonder accijns!) zijn geregeld bij het Verdrag van Wenen.

Duister

In dit licht bezien vraagt de Russische president Vladimir Poetin terecht om excuses voor het incident van dit weekend. Agenten in Scheveningen drongen het appartement van een Russische diplomaat binnen en hielden hem drie uur vast op het bureau.

De aanleiding was dat buren meenden dat Dmitri Borodin zijn kinderen mishandelde en daarop de politie waarschuwden. De ware toedracht is nog steeds duister.

Excuses

Het Verdrag van Wenen is er natuurlijk niet om kindermishandeling te gedogen, en mocht dit in Scheveningen het geval zijn geweest, dan konden agenten onmogelijk lijdzaam toekijken.

Maar hier heeft het er alle schijn van dat Timmermans inderdaad zijn excuses zal moeten aanbieden – diplomatieke onschendbaarheid is van groot belang, zeker ook voor al die Nederlandse en westerse diplomaten die hun werk in schimmige landen moeten verrichten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.