Amerika slaat terug: Europa, kijk naar je eigen spionnen

29 oktober 2013Leestijd: 2 minuten

Europa kan wel met een belerend vingertje naar de Verenigde Staten wijzen, maar moet misschien ook eens naar het werk van de eigen inlichtingendiensten kijken. Want ook Europese inlichtingendiensten spioneren de Amerikaanse overheid en regeringsleiders.

Dat heeft het hoofd van de Amerikaanse Veiligheidsdienst, Tom Clapper, dinsdag tegenover een commissie in het Huis van Afgevaardigden gezegd.

Afluisteren is routine

‘Natuurlijk tappen ook bondgenoten Amerikaanse doelen af, dat is een kwestie van routine,’ zei Clapper in een antwoord op een vraag van commissievoorzitter Mike Rogers over de afluister-affaire.

Volgens Clapper is het benaderen van andermans communicatie één van de eerste dingen die hij in zijn vijftigjarige carrière leerde. Wel was Clapper van mening dat er ‘nodige hervormingen’ moeten worden gedaan om het vertrouwen in de veiligheidsdienst te herstellen.

Europa helpt ons

Keith Alexander, het hoofd van de National Security Agency, dat onder de Veiligheidsdienst opereert, haalde eveneens hard uit naar critici uit Europa.

De aanklacht over het vermeende aftappen van miljoenen Europese mobiele telefoontjes noemde hij ‘absolute onzin’. Volgens Alexander hebben media de gelekte documenten van Edward Snowden verkeerd begrepen.

Veiligheid

Het aftappen doet de NSA namelijk niet zelf, maar dat gebeurt door Europese inlichtingendiensten die de informatie weer doorspelen aan de Amerikanen. Richards verdedigde samen met Clapper het werk van de Amerikaanse diensten omdat het nu eenmaal noodzakelijk is om veiligheid te waarborgen.

De hoorzitting komt in een reactie op het nieuws over het afluisteren van een telefoon van de Duitse bondskanselier Angela Merkel door de NSA. De Commissie ging nog niet in op deze specifieke kwestie.