buitenland

Edward Snowden wil toch in Rusland blijven

12 juli 2013Leestijd: 1 minuut

Na zijn wekenlange verblijf in de transferzone van het vliegveld Sjeremetjevo in Moskou, heeft de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden nu dan toch officieel politiek asiel aangevraagd in Rusland.

Dit liet advocaat Anatoli Koetsjerena vrijdag weten aan het Russisch persbureau Interfax.

Asiel

Eerder bood de Russische president Vladimir Poetin Snowden al asiel aan, mits hij zou stoppen met ‘werk dat erop is gericht de Amerikaanse partner te schaden’. Snowden bedankte voor dat aanbod. Maar zou zich nu hebben bedacht.

Als hem asiel in Rusland wordt verleend, kan hij zich vrijer bewegen en het vliegveld verlaten. De Russische immigratiedienst wil de aanvraag vooralsnog niet bevestigen.

Afluisterpraktijken

Edward Snowden werkte voor de Amerikaanse organisaties CIA en NSA. Hij had daardoor toegang tot geheime informatie over afluisterpraktijken van Amerikaanse veiligheidsorganisaties, die hij doorspeelde naar Europese media.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.