‘Telefoon van Angela Merkel afgeluisterd door Amerikanen’

23 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

De mobiele telefoon van de Duitse bondskanselier Angela Merkel is mogelijk afgeluisterd door de Verenigde Staten. Merkel heeft de Amerikaanse president Barack Obama gesproken en om ‘onmiddellijke en volledige’ opheldering gevraagd.

Duitsland heeft informatie binnengekregen die wijst op de afluisterpraktijken, zegt een woordvoerder van de Duitse regering woensdag.

De Duitse geheime dienst BND is de beschuldigingen nagegaan en vond de aanwijzingen serieus genoeg om Merkel Obama ermee te laten confronteren.

Vertrouwensbreuk

Merkel heeft aan Obama duidelijk gemaakt dat zij het Amerikaanse handelen ‘volstrekt onaanvaardbaar’ vindt, mocht blijken dat de berichten waar zijn. ‘Dit zou een zwaarwegende vertrouwensbreuk zijn.’

Duitsland wil in de toekomst een ‘duidelijke verdragsrechtelijke basis’ voor de activiteiten van geheime diensten en hun onderlinge samenwerking, aldus Merkel. ‘Dit soort praktijken moet onmiddellijk aan banden worden gelegd,’ zegt ook haar woordvoerder.

Monitoren

Het zou gaan om het mobieltje van Merkel dat zij privé gebruikt volgens weekblad Der Spiegel, dat als eerste met de onthullingen kwam. Mogelijk was de Duitse regeringsleider jarenlang het doelwit van de afluisterpraktijken.

De Amerikaanse regering ontkent dat de telefoon van Merkel wordt afgeluisterd. ‘De president heeft de kanselier verzekerd dat de Verenigde Staten haar communicatie niet monitoren en ook niet zullen monitoren,’ zegt een woordvoerder van de regering, die niet wilde ingaan op de vraag of dit ook geldt voor het verleden.