buitenland

Trump is een bedreiging voor de EU, vindt Guy Verhofstadt

30 januari 2017

De Amerikaanse president Donald Trump vormt een bedreiging voor het voortbestaan van de Europese Unie (EU), net als Rusland en de radicale islam.

Dat zei Guy Verhofstadt, voorman van de liberale fractie ALDE in het Europees Parlement, nadat hij maandag terugkeerde uit de Verenigde Staten.

Verhofstadt is hoofdonderhandelaar Brexit

‘Mijn mening is dat we nu een derde front hebben dat de EU ondermijnt. En dat is Donald Trump,’ aldus Verhofstadt. Gisteren had de felle pleitbezorger van een federaal Europa zich al uitgesproken tegen het Amerikaanse inreisverbod.

Dat deed hij via Twitter. ‘Trump zegt dat Europa een puinhoop is, maar ik ben trots dat de EU opvang biedt aan hen die op de vlucht zijn voor vervolging, oorlog en terreur,’ schreef hij.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Belg, die eerder nog voorzitter van het Europees Parlement wilde worden (maar dat niet werd), is aangewezen als hoofdonderhandelaar namens het EU-parlement tijdens het overleg met de Britten over de Brexit. Wanneer die gesprekken precies beginnen, is nog onzeker. Dat kan pas wanneer Artikel 50 in werking is gesteld.

De Britse premier Theresa May heeft altijd gezegd dat ze eind maart wil beginnen, maar vorige week oordeelde het Britse Hooggerechtshof dat het Britse parlement zich er eerst over moet buigen. Omdat May’s Conservatieve partij een meerderheid heeft in het Britse parlement, lijkt de wet er redelijk eenvoudig doorheen te komen. Hoelang dat gaat duren, is niet bekend. Vertraging lijkt onvermijdelijk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.