Trump: ik doe wat Obama deed met Iraakse vluchtelingen

30 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Trump en Pence tijdens de inauguratieparade - bron:AFP

De Amerikaanse president Donald Trump verdedigt het tijdelijke inreisverbod voor personen uit zeven, overwegend islamitische landen door de maatregel te vergelijken met een soortgelijke ban door zijn voorganger Barack Obama in 2011.

Ook zegt Trump ter verdediging dat niet uitsluitend moslims in de ban zijn  gedaan, zoals sommige media volgens hem abusievelijk beweren. Er zijn nog veertig landen waar een meerderheid van de bevolking moslim is, zegt Trump. Waarom voor die landen dan geen ban?

‘Dit draait niet om religie’

Het presidentiële decreet waaronder de Amerikaanse president vrijdag zijn handtekening zette, geldt alleen voor de landen Irak, Iran, Libië, Jemen, Somalië, Sudan en Syrië. ‘Dit draait niet om religie. Waar het om gaat, is dat ons land vrij blijft van terrorisme. We verstrekken visa aan de landen zodra we er zeker van zijn dat de veiligheid van de Verenigde Staten is gegarandeerd. Dat gebeurt binnen de komende negentig dagen. Daarvoor moeten we de voorwaarden voor visa herzien.’

Trump zegt mee te leven met de mensen die betrokken zijn bij de humanitaire crisis in Syrië. ‘Mijn eerste prioriteit zal altijd zijn om ons land te dienen en te beschermen, maar als president zal ik altijd manieren vinden om alle mensen die lijden te helpen.’ Trump herhaalde zijn belofte dat de Verenigde Staten weer visa verstrekt aan alle landen als er over negentig dagen een nieuw veiligheidsbeleid is ingevoerd. Reince Priebus, stafchef van het Witte Huis, zei zondag dat de beperkingen niet gelden voor inwoners uit de zeven landen die al een verblijfsvergunning hebben, een zogenoemde green card.

Al-Qa’ida-terroristen als vluchteling binnengekomen

Trump zegt niet veel anders te doen dan zijn voorganger Barack Obama. Obama kondigde in 2011 een tijdelijk inreisverbod af voor Iraakse vluchtelingen. Die kregen toen zes maanden geen visum, schreef ABC News in november 2013. Dat gold ook voor mensen die de Amerikaanse troepen in Irak hadden bijgestaan als bijvoorbeeld tolk.

Obama’s maatregel kwam er nadat in 2009 werd ontdekt dat twee Al-Qa’ida-terroristen uit Irak als vluchteling Amerika waren binnengekomen. Omdat het vermoeden bestond dat nog meer terroristen zich op deze manier toegang hadden verschaft tot het land, moesten honderden experts tal van gegevens onderzoeken, zoals vingerafdrukken. Waar Obama alleen Iraakse vluchtelingen weigerde, gaat het inreisverbod van Trump veel verder, en worden er veel meer mensen door getroffen.

Het Witte Huis ontkent dat het handhaven van het decreet chaotisch verloopt. Volgens de stafchef zijn van de 325.000 reizigers die afgelopen weekend in het land arriveerden, slechts 109 personen vastgehouden. ‘De meesten van hen zijn intussen vrijgelaten.’ Ook Trump noemde de gang van zaken een groot succes.

Het inreisverbod leidde in de Verenigde Staten en ook in Europa tot protesten. In steden als New York, Washington en Atlanta waren zondag demonstraties tegen het decreet. Ook bij het Witte Huis werd gedemonstreerd. Op luchthaven Schiphol kwamen tientallen activisten bijeen.

2017-01-29 20:09:55 SCHIPHOL - Demonstranten voor de hoofdentree van luchthaven Schiphol voeren actie tegen het besluit van president Donald Trump om vluchtelingen en inwoners van zeven islamitische landen niet meer toe te laten in Amerika. ANP ALEXANDER SCHIPPERS
Demonstranten bij Schiphol – bron:ANP