Britten krijgen tijdens overleg te maken met…Guy Verhofstadt

08 september 2016Leestijd: 2 minuten
Verhofstadt gaat optreden namens het EP - bron:AFP

De Belgische oud-premier Guy Verhofstadt wordt hoofdonderhandelaar namens het Europees Parlement tijdens de Brexit-onderhandelingen met Groot-Brittannië.

De Belg Verhofstadt (63), leider van de liberale fractie ALDE in het Europees Parlement, werd donderdag in datzelfde huis benoemd tot hoofd van het Brexit-overleg. Een van zijn voorname taken zal zijn de politieke groepen in het parlement op de hoogte te houden van de ontwikkelingen.

Verhofstadt ging begin juli, vlak nadat de Britse kiezer had gekozen voor een Brexit, nog stevig tekeer tegen een van de aanvoerders uit het Brexit-kamp, Nigel Farage. Dat gebeurde voor het oog van de camera in het Europees Parlement.

Wachten op de Britten

Het Europees Parlement, de Europese Raad als de Europese Commissie moeten instemmen met de afspraken die uit het overleg omtrent het Britse vertrek uit de EU naar voren komen.

MAAAAAAAAY-1200x800Waarom houdt May haar Brexit-plannen geheim?

Namens de Europese Raad (van regeringsleiders) werd in juni al een andere Belg, diplomaat Didier Seeuws aangesteld als onderhandelaar. En ook de Europese Commissie benoemde eerder al een afgevaardigde voor de onderhandelingen: de Fransman Michel Barnier.

Maar het is wachten op de Britten. De onderhandelingen zullen pas van start gaan, als zij artikel 50 van het Europese verdrag in werking stellen. Dat gebeurt niet eerder dan in 2017.

Druk vanuit Brussel

Donald Tusk, de Poolse voorzitter van de Europese Raad, was donderdagmiddag op bezoek bij de Britse premier Theresa May. Hij vroeg haar om zo snel mogelijk het formele proces tot onderhandelen in te zetten.

Maar May voelt weinig druk. ‘We willen – als we er eenmaal uit zijn – een nauwe relatie met een sterke Europese Unie,’ zei de Britse premier. Om die reden wacht May waarschijnlijk nog tot het eind van dit jaar met het in werking stellen van artikel 50. Tot die tijd kunnen Verhofstadt en zijn mede-onderhandelaars zich voorbereiden.