buitenland

Hof: May mag niet op eigen houtje beslissen over Brexit

24 januari 2017

Het heeft er alle schijn van dat het hele Brexit-proces flinke vertraging oploopt. Het Britse Hooggerechtshof heeft namelijk geoordeeld dat premier Theresa May eerst toestemming moet krijgen van het parlement voor een vertrek uit de EU.

Een meerderheid van acht van de elf opperrechters heeft dat dinsdag bepaald. De uitspraak van het Hooggerechtshof volgt na een uitspraak van een lagere rechter.

Artikel 50-procedure starten

Die oordeelde dat de Britse regering onder leiding van May niet zomaar voor een Brexit mag gaan. Daarvoor moet het hele voorstel eerst naar het parlement. Maar de Britse premier wil graag de noodzakelijke Artikel 50-procedure starten zonder de volksvertegenwoordigers te raadplegen, en ging in beroep. Tevergeefs.

De premier hoopte zelf eind maart formeel met het vertrek uit de Europese Unie te beginnen. Maar klagers, onder leiding van vooral de zakenvrouw en filantroop Gina Miller, vochten dat met succes aan. Ze zijn van mening dat eerst het parlement moet besluiten of het land uit de EU stapt.

Ontwerpwet ligt al klaar

May heeft al een ontwerpwet klaarliggen om snel de toestemming van het parlement te krijgen. Omdat haar Conservatieve partij een meerderheid heeft in het Britse parlement, lijkt de wet er redelijk eenvoudig doorheen te komen. Hoe lang dat allemaal gaat duren, is niet bekend.

Mogelijk blijft het slechts bij stemming als een formaliteit, maar ook is mogelijk dat bijvoorbeeld oppositiepartij Labour eisen gaat stellen over wat voor een soort Brexit er straks komt. Grofweg gaat het tussen een harde en een zachte variant.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.