Eco-recreatie verandert de vrijetijdsmarkt

De recreatiemarkt doet mee aan de verduurzaming. Niet alleen omdat het van de overheid moet, maar ook omdat consumenten milieuvriendelijke diensten verlangen. Wat betekent dit voor de recreatieve vastgoedsector? En wat leren tweede-huiseigenaren daarvan?

Dagelijks nieuwe zeepjes en vers gewassen handdoeken. Radiatoren en airco’s die de hele dag draaien. Allemaal bedoeld als service voor de hotelgast, maar steeds meer consumenten storen zich daaraan. Naast een A-locatie en een goede prijs hechten zij aan een milieuvriendelijk logeeradres.

Vorig jaar constateerde Booking.com dat 87 procent van de ondervraagde reizigers duurzaamheid belangrijk vindt. In 2017 lag dat percentage nog op 65 procent. Tweederde van de reizigers die hun reis duurzaam willen inrichten, is zelfs bereid ten minste 5 procent meer te betalen om de milieu-impact zo laag mogelijk te houden.

Uit onderzoek van hotels.com blijkt dat millennials het meest kritisch zijn. Van deze groep geeft ruim eenderde de voorkeur aan eco-vriendelijke hotels, tegenover 5 procent van de vijftigplussers. Op online boekingsites zijn de groene keurmerken dan ook in opmars. Trip- Advisor nomineert milieuvriendelijke accommodaties tot bronzen, zilveren, gouden of platina ‘eco-leaders’. De Nederlandse boekingssite BookDifferent.com werkt samen met erkende milieulabels die toezicht houden op zesduizend gecertificeerde hotels.

Groen is poen

Voor hoteliers neemt de noodzaak om te verduurzamen toe. Het levert gewoon geld op omdat de gast steeds milieukritischer wordt, stelt ABN Amro in het rapport Groen is poen dat vorig jaar verscheen. Ook vanuit de zakelijke markt wordt de druk groter; eenderde van de Nederlandse bedrijven boekt voor zijn medewerkers enkel hotels met een duurzaamheidslabel. Dat percentage zal verder groeien, verwacht de bank.

Toch blijft de Nederlandse hotelbranche achter in vergelijking met winkels, kantoren en overheidsinstellingen. Slechts een op de vier hotels beschikt over een door de overheid erkend energielabel. ‘Niet alle hotels geven prioriteit aan duurzame investeringen. Dit komt door drukte en personeelstekorten. Ook zijn hoteliers vaak niet de eigenaar van het vastgoed, ze moeten bij de investeerder aankloppen’, zegt Stef Driessen (38), sectorbankier Leisure bij ABN Amro. ‘En dan weten hotelondernemers vaak ook niet waar ze moeten beginnen.’ De bank begeleidt hoteliers daarbij. Driessen noemt een monumentaal hotelpand in Amsterdam. ‘Door 82.000 euro te investeren kan dat hotel binnenkort energielabel A claimen.’ Nieuwe hotels in Amsterdam hebben geen keuze meer: zij krijgen alleen een vergunning als hun bouwplannen voldoen aan strikte duurzaamheidseisen. Het recent geopende Jakarta Hotel op het Java-eiland is daar een voorbeeld van.

Bijenhotels

Ook vakantieparken spelen in op de duurzaamheidstrend. Center Parcs opende in Frankrijk Le Domaine du Bois aux Daims met 800 eco-woningen. Landal Greenparks realiseerde in 2017 Greenparqs met 280 energieneutrale waterlodges aan de Reeuwijkse Plassen. In het Duitse bungalowpark Mont Royal liet Landal Greenparks zeventig ‘grijze’ woningen vervangen door energieneutrale huizen. ‘Groene’ maatregelen zijn er in alle soorten en maten. Voorbeelden zijn minder chloorgebruik in de golfslagbaden, hergebruik van water door geavanceerde filtersystemen, beperken van voedselverspilling in de restaurants, of zelfs het plaatsen van bijenhotels om de bedreigde honingbij te beschermen. De grote vakantieparkaanbieders streven ernaar om ook de bestaande verblijven in de parken te vergroenen. ‘Eigenaren van een vakantiehuis moeten mee blijven investeren’, zegt Willem Kraanen (54) van ZKA Consultants, een adviesbureau voor de vrijetijdssector. ‘Doen ze dat niet, dan zou de organisatie zich weleens terug kunnen trekken.’ Volgens zijn collega Rutger van de Maat (25) leven er in de recreatieve vastgoedmarkt ideeën voor nog groenere concepten. ‘De meeste ondernemers durven nog niet goed door te pakken.’ Een uitzondering daarop vormt het Belgische Slow Cabins, dat volledig zelfvoorzienende huisjes exploiteert, middenin de natuur. Het is de bedoeling dat de gast zijn smartphone en overbodige spullen thuislaat. Na het verblijf krijgt hij te horen hoe groot (of klein) zijn ecologische voetafdruk was tijdens het verblijf.

ZKA Consultants signaleert dat het voor de consument niet ophoudt bij duurzaamheid alleen. ‘Hij is ook op zoek naar een authentieke beleving’, zegt Kraanen. Het adviesbureau bedacht daarvoor de term puurzaamheid, een samentrekking van authenticiteit en duurzaamheid. ‘Vakantiewoningen die volledig opgaan in de natuur zijn De Vier Eiken in het Drentse Wapserveen en vakantiepark Mölke in het Overijsselse Zuna. Daar kunnen gasten slapen in een luxe boomhut. Beide concepten staan garant voor een beleving van puurzaamheid.’

Roadmap

Ook voor particulieren met een tweede huis zijn duurzame investeringen uiteindelijk een must, weet bankier Stef Driessen. ‘En niet alleen omdat gasten er zelf om vragen. Ook gemeenten zullen uiteindelijk druk uitoefenen op het bestaande woningaanbod. Vanaf 2021 moeten zij een zogenaamde roadmap klaar hebben, waarin is uitgelegd hoe zij huizen in hun gemeente gasloos gaan maken.’ Niet onbelangrijk: duurzaamheid is van invloed op de waarde van het huis. Energiezuinige huizen zijn beter te financieren en een aantal banken, waaronder ABN Amro, Rabobank en Triodos Bank, geeft rentekorting op hypotheken voor duurzame woningen. Die korting geldt ook voor huiseigenaren die energiebesparende maatregelen willen nemen bij de aankoop van een huis. Huiseigenaren die investeren in duurzaamheid merken dat het vooral in hun portemonnee scheelt.

Kringloopbedden

Naast energieneutrale vakantiehuizen streeft Landal GreenParks ook naar hergebruik van materiaal en grondstoffen. Een mooi voorbeeld daarvan is de samenwerking met beddenfabrikant Auping. Landal Greenparks – goed voor 15.000 vakantiewoningen in 85 parken – koopt sinds dit jaar geen bedden in, maar slaapuren. De bedden worden aan het eind van de levensduur teruggenomen en gerecycled tot nieuwe bedden met matrassen. Auping blijft zo eigenaar van de geplaatste boxsprings. Dankzij een joint-venture tussen chemiebedrijf DSM en tapijtontwikkelaar Niaga slaagde Auping erin een volledig circulair matras te ontwikkelen. Alle onderdelen zijn eenvoudig te scheiden en volledig opnieuw te gebruiken. Aanvankelijk zijn de kringloopbedden en -matrassen enkel voor hotels en vakantieparken te ‘leasen’. In de nabije toekomst zijn ze ook beschikbaar voor de consumentenmarkt. In Nederland alleen al worden elk jaar ongeveer anderhalf miljoen matrassen weggegooid.

TerZake is een bijlage van Roularta Studio en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van EW. De thematiek komt tot stand op basis van wensen van adverteerders en de artikelen worden door onafhankelijke journalisten gemaakt.

Weg van de kust, terug naar de natuur

In het minder bekende, groene binnenland van de Portugese Algarve opent in 2020 het vijfsterren vakantieverblijf Ombria Resort. Dat resort wil comfortabel recreëren verbinden met de authentieke beleving van de natuur en lokale cultuur. Onze journalist nam alvast een kijkje. Halverwege de heuvel staan stokken, met daartussen gespannen lint. Vier draadfiguren vormen de contouren van … Continued

Lees verder

Duurzaam is het nieuwe luxe

Kopers van een recreatiewoning willen meer luxe, maar ook een groenere, duurzame en lokale beleving. Bij de bouw van Familieresort PUUR Exloo in Drenthe is daarmee rekening gehouden. Met een oud stapelbed, lauwe douche of harde keukenstoelen gaat de eigentijdse vakantieganger al lang niet meer akkoord. We willen méér. Comfort, wellness en luxe is, kortom, … Continued

Lees verder

De gloriejaren van Andermatt herleven

Vakantievieren in het Zwitserse Andermatt is een schone zaak. Van de steenbokken op de pistes, het serveren van zuiver bronwater in restaurants tot de inzet van lokale aannemers: het project is een groot samenspel van de ontwikkelaar met bewoners en natuur. De aanleg van het skigebied Andermatt-Sedrun was gebonden aan veel bijzondere factoren. Zo mogen … Continued

Lees verder

Klimaatvriendelijk op vakantie

Nederlanders maakten vorig jaar ruim 22 miljoen reizen naar het buitenland. Echt duurzaam is dat niet, maar er is wel een groeiende belangstelling voor klimaatvriendelijk reizen. Drie manieren om groener te recreëren. 1) Bezoek het Iberisch Schiereiland Volgens de onderzoekers van Green Destinations voeren de Portugeze Azoren de lijst van honderd duurzaamste bestemmingen van 2017 … Continued

Lees verder