Cultuuragenda

Er zit muziek in de Europese skigebieden dit jaar: jazz in Saalfelden, singer-songwriters in Davos en golvende synthesizers in Verbier. Ook buiten de piste is er van alles te ontdekken: van Albrecht Dürers middeleeuwse kunst tot het abstracte werk van Paul Klee.

Agenda

DESIGNED BY EARTH: foto’s van Mischa Crumbach, t/m 30 november in de Kunstraüme in Zermatt, Zwitserland * : festival van elektronische muziek, 28 november t/m 1 december in Verbier, Zwitserland * BERGFILMFESTIVAL: CERRO TORRE: documentaire over de beklimming van de gelijknamige berg, 9 en 10 december in Sexten/Sesto, Italië * SYMPHONIEKONZERT FREUNDE door de Münchner Symphoniker, 21 december in Festsaal Werdenfels in Garmisch-Partenkirchen, Duitsland.

Dürer, DJ’s & Jazz

OOSTENRIJK: Het Albertina Museum in Wenen pakt flink uit met een tentoonstelling van meer dan tweehonderd tekeningen, schilderijen en gravures van Albrecht Dürer (1471-1528). De veelzijdige Duitse kunstenaar specialiseerde zich in druktechnieken. In Lech Zürs gaat op het bergstation Rüfikopf het winterseizoen feestelijk van start met de multimediale happening Fantastic Gondolas. Dit is een tweedaags festival over kunst, natuur, muziek en licht. Spectaculaire lichtshows op de berghellingen ondersteunen dj-sets, tot zelfs in de gondels. Heel andere muziek klinkt tijdens 3 Days of Jazz in Saalfelden. Het publiek maakt kennis met internationaal jazztalent, soms met een geheel eigen kijk op het genre. In Innsbruck laat Lightshow Max 500 in een wervelende lichtshow op de Hofburg de geschiedenis van keizer Maximiliaan I (1459-1519) tot leven komen. Dit jaar wordt zijn 500ste sterfdag herdacht.

Albrecht Dürer t/m 5 januari 2020, Albertina Museum, Wenen.

Fantastic Gondolas 29 en 30 november, Lech Zürs.

3 Days of Jazz 17 t/m 19 januari 2020, Saalfelden Leogang.

Lightshow Max 500 27 november t/m 19 januari 2020, Hofburg, Innsbruck.


Pop in de bergen

ZWITSERLAND: Dé insider tip voor liefhebbers van Zwitserse popliedjes: het Songbird Festival. Davos biedt een podium aan opkomend singer-songwriter talent. Het festival speelt zich af op sfeervolle locaties waar ook beroemde namen optredens verzorgen. De invloed van cartoonist Ernst Sonderegger op het vroege werk van kunstschilder Paul Klee is zichtbaar op een tentoonstelling in Bern, waarbij ook scènes uit Chaplin-films worden vertoond.

Songbird Festival 6 t/m 21 december, Davos.

Beyond Laughter and Tears. Klee, Chaplin, Sonderegger t/m 24 mei 2020, Zentrum Paul Klee, Bern.


Alpine impressies

FRANKRIJK: In skioord Chamonix worden de schilderijen van kunstenares Camille Beurrier geëxposeerd. Haar eigenzinnige impressies van berglandschappen getuigen niet alleen van ontzag, maar ook van enorme liefde voor het alpine leven. Een stukje verderop in de Franse Alpen worden tijdens de 11e editie van het Les Arcs Film Festival 120 films vertoond. Finland en de Baltische staten zijn dit jaar de focuslanden.

Camille Beurrier exposition de peintures, t/m 30 april 2020, hôtel Le Morgane, Chamonix Mont-Blanc.

Les Arcs Film Festival 14 t/m 21 december, Les Arcs.

TerZake is een bijlage van New Skool Studio en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van EW. De thematiek komt tot stand op basis van wensen van adverteerders en de artikelen worden door onafhankelijke journalisten gemaakt.

Wintersport zonder de lange latten

Omdat het te koud is. Omdat er geen sneeuw ligt. Of omdat u wel een dag of drie wilt skiën, maar niet de hele week. Is uw wintervakantie niet veel meer dan alleen wintersport? Ontdek wat u nog meer kunt doen in de Alpen zonder ski’s, snowboard of langlaufset. Voor de echte wintersportfans begint het … Continued

Lees verder