Wouter van Noort

Zullen we nu weer even normaal doen over Bitcoin?

07 maart 2014Leestijd: 2 minuten

Vorig jaar was Bitcoin volgens velen nog de valuta van de toekomst. Sinds de problemen bij Mt. Gox voorspellen doemdenkers het einde van de munt.

Als het gaat over de digitale munteenheid Bitcoin, is de waanzin zelden ver weg. Het Amerikaanse weekblad Newsweek ontketende deze week een halve manhunt naar de bedenker van de crypto-valuta, Satoshi Nakamoto, en elk nieuwtje over Bitcoin kan zich de laatste maanden sowieso al verheugen op massa’s media-aandacht.

Toen hij vorig jaar snel in waarde steeg, was Bitcoin volgens veel commentatoren ‘de valuta van de toekomst’. En sinds er vorige maand grootschalige fraude werd ontdekt bij omwisseldienst Mt. Gox, wordt meteen ‘het einde van Bitcoin’ gepredikt. Beide standpunten zijn op zijn minst voorbarig, en op zijn ergst manisch.

Economische waarde

Wat Bitcoin kan worden, is simpelweg nog volstrekt onduidelijk. Om een serieuze rol te spelen in betalingsverkeer, zal de munt veel stabieler moeten zijn dan de laatste maanden het geval is. Er zit amper reële economische waarde achter de munteenheid, waardoor de koers uitsluitend wordt bepaald door het vertrouwen dat gebruikers erin hebben. Om ‘de valuta van de toekomst’ te worden, moet er bijzonder veel veranderen.

Maar Bitcoin is zeker niet de enige waardedrager die afhankelijk is van het vertrouwen van het publiek. En de problemen bij Mt. Gox hebben weliswaar gezorgd voor een koersdaling, maar op andere wisseldiensten kost een Bitcoin nog altijd meer dan 400 euro. Begin vorig jaar was dat nog geen tientje; nog altijd best een fijne investering dus.

Bitcoin is nieuw en spannend, maar na alle gekte is het nu tijd om er weer even normaal over te doen.

Volg Wouter van Noort op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.