tech

Wat is toch die bitcoin waar iedereen het over heeft?

04 april 2013Leestijd: 2 minuten

Illustere cybercriminelen bedreigen het systeem achter de bitcoin. Het digitale muntje was de afgelopen tijd opeens veel in het nieuws, maar wat is het eigenlijk?

De bitcoin is niet nieuw, fanatieke internetgebruikers kennen het muntje al jaren.

De Japanner Satoshi Nakamoto bedacht in 2009 dat er een aparte munteenheid voor het internet moest komen. Niet gereguleerd door banken, maar door de gebruiker zelf.

Geen knaller

Of Satoshi Nakamoto echt bestaat is niet duidelijk, maar een grote knaller werd de digitale munt in eerste instantie niet. Een klein clubje fanatiekelingen ging met de munt aan de slag. Even leek het muntje een eenzame digitale dood te sterven, maar opeens was hij daar weer en wordt hij ook door het grote publiek ontdekt.

Goud

De bitcoin moet, net als goud, worden gedolven. Dit ‘minen’ wordt door gebruikers zelf gedaan. Dit was in het begin vrij eenvoudig, maar wordt steeds ingewikkelder. Handige bedrijven bieden inmiddels ‘mining’ software en computers aan.

Maar je kunt ook bitcoins verdienen door bijvoorbeeld pagina’s te ‘liken’ op facebook of op andere reclame te klikken. Uiteindelijk is de makkelijkste manier om bitcoins te kopen door euro’s te ruilen tegen bitcoins. Dit kan bijvoorbeeld bij Bitbank of bij Bitonic.

Goede zaken

Wie dit begin 2013 had gedaan, heeft goede zaken gedaan. Doordat steeds meer gebruikers de bitcoin ontdekken en de munt, net als goud, schaars is, steeg de koers enorm. Sinds begin dit jaar ging de koers al vele malen over de kop.

Maar het systeem dat de muntjes genereert wordt nu bedreigd door hackers die ook een graantje willen meepikken. Iedereen wil immers toch een gelddrukmachine in de huiskamer hebben staan?

Inbreken

Hackers wisten bij bitcoin-aanbieder Bitfloor in te breken en voor een kwart miljoen dollar aan munten buit te maken. Een andere aanbieder, Instawallet, heeft de deuren gesloten vanwege hevige DDos-aanvallen op het systeem

Door het gebrek aan controle dreigt het digitale muntje nu ook ten onder te gaan. Veel gebruikers willen nu weer van de munt af. Krijgen we in navolging op de financiële crisis in de echte wereld nu ook een digitale crash of weet de munt te overleven?

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.