‘Democratiefestival in Nijmegen is geldverspilling’

30 augustus 2019Leestijd: 3 minuten
Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) schafte het raadgevend referendum af Foto: ANP.

Vrijdag en zaterdag is de eerste editie van het Democratiefestival. Het tweedaagse evenement wordt gehouden op stadseiland Veur Lent in de Waal bij Nijmegen. Het is bedoeld om te vieren dat Nederland een democratisch land is en om te betogen dat dit niet vanzelfsprekend is.

‘We vieren dat we in een land leven waar iedereen zijn of haar mening mag geven, waar verschillen mogen zijn en waar we samen de keuzes maken, hoe moeilijk dat ook is,’ is te lezen op de website van het festival. Daar komen volgens de organisatie ‘mensen uit heel Nederland samen die elkaar in het dagelijks leven niet snel ontmoeten’.

BN’ers als Hugo Borst, Diederik Samsom, Jan Latten en Sunny Bergman

Lees ook dit spraakmakende opiniestuk van Max van Duijn terug: Ons politieke stelsel is niet democratisch maar aristocratisch

Er zijn honderden activiteiten – variërend van debatten, muziekoptredens, cursussen, theatervoorstellingen en excursies – en een bont gezelschap van politici, journalisten, schrijvers, artiesten, wetenschappers en andere (semi) bekende Nederlanders. Onder anderen ‘tv-persoonlijkheid’ Hugo Borst, Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, journalist Joris Luyendijk, oud-PvdA-leider Diederik Samsom, activiste Sunny Bergman, demograaf Jan Latten, topmilitair Tom Middendorp, Kinderombudsman Margrite Kalverboer, oud-VVD-Kamerlid en voormalig EW-columnist Arend Jan Boekestijn en Leefbaar Rotterdam-leider Joost Eerdmans maken hun opwachting.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Donderdagavond zei minister van Binnenlandse Kajsa Ollongren (D66) in talkshow Jinek dat een dergelijk festival ooit in Zweden is ontstaan en dat het daar een groot succes is. Of het dat ook in Nederland wordt, is de vraag: dinsdag was nog maar de helft van de kaarten, die gratis zijn te bestellen, afgenomen, meldde dagblad de Gelderlander. De afgelopen dagen lijkt de animo gestegen. Volgens een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten waren vanochtend voor vrijdag en zaterdag respectievelijk 3.000 en 3.200 kaarten ‘verkocht’, terwijl op beide dagen plek is voor 3.500 bezoekers.

Kosten: 1 miljoen euro voor ‘feestje waar vooral ambtenaren en lobbyisten op afkomen’

Om ervoor te zorgen dat er genoeg animo is voor het Democratiefestival, geeft het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn ambtenaren de gelegenheid om onder werktijd naar het festival af te reizen. Ook laten gemeenten als Barneveld, Rheden, Harderwijk, Overbetuwe en Hengelo inwoners en bestuurders gratis naar Nijmegen afreizen met bussen. Met het festival is ongeveer 1 miljoen euro gemoeid, waarvan het ministerie van Binnenlandse Zaken ongeveer driekwart subsidieert. De rest wordt door de provincie Gelderland en sponsoren bekostigd.

Sommige politici hebben vraagtekens bij de hoge kosten: ‘Ik denk dat het geld beter besteed kan worden,’ zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak tegen de Gelderlander. ‘1 miljoen is een hoop geld voor een feestje waarvan ik verwacht dat er vooral ambtenaren en lobbyisten op afkomen.’ Hij heeft liever een referendum om Nederlanders bij democratie te betrekken. Ook Attje Kuiken (PvdA) is sceptisch. ‘Als een festival zo veel moet kosten, met zo weinig belangstelling, denk ik dat het zijn doel voorbijschiet.’ CDA’er Harry van der Molen wil het festival niet op voorhand afschrijven: ‘Ik ga er vrijdag heen en vind het op zich een goed idee.’

Wat vindt u? Is het tweedaagse Democratiefestival in Nijmegen de juiste manier om Nederlanders meer bij de democratie te betrekken? Of zijn de kosten veel te hoog? En wat vindt u van het programma en de gasten? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.