Premium Lock Roep om liefdevolle opvang IS-strijders neemt toe: zou ‘veiliger’ zijn

23 april 2019Leestijd: 5 minuten
Uit IS-bolwerk Baghouz geëvacueerde vrouwen en kinderen in een Koerdisch opvangkamp. Foto: Bulent Kilic/AFP/ANP

Van de berechting van IS-strijders komt weinig terecht. De roep om een liefdevolle opvang neemt zelfs toe, want dat zou ‘veiliger’ zijn.

Islamitische Staat (IS) is verslagen, maar de berechting van oorlogsmisdadigers en genocideplegers komt maar niet op gang. Volgens de inlichtingendiensten sloten zich sinds 2014 vijfduizend jihadisten vanuit Europa aan bij IS in Irak en Syrië.

Van de 315 ‘uitreizigers’ legde justitie 190 dossiers aan

Vanuit Nederland waren dat er 315. Van zeker 190 jihadi’s legde justitie een strafrechtelijk dossier aan. Er waren enkele rechtszaken tegen ‘uitreizigers’ of ‘terugkeerders’. Zij kwamen ervan af met een milde straf. Het ontnemen van het Nederlanderschap van jihadisten met een dubbele nationaliteit blijkt in de praktijk vrijwel onmogelijk.

Het verblijf in een door terroristische organisaties gedomineerd gebied is bovendien niet strafbaar. Het wetsontwerp stuitte op bezwaren van de Raad van State, de linkse oppositie, plus D66. Mocht het nog het parlement passeren, dan is het al lang niet meer relevant, omdat dat gebied niet meer bestaat.

Minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zakenzegt dat een internationale berechting van IS-strijders niet mogelijk is gebleken. ‘Wat Martijn van Helvert wil, dat willen wij ook, maar er is geen volkenrechtelijk mandaat voor,’ laat hij via zijn woordvoerder weten. ‘In ons half jaar in de VN Veiligheidsraad hebben wij dit telkens geagendeerd, maar vergeefs, het voorstel voor een VN-tribunaal zou door een Russisch veto worden getroffen. Alternatief zou zijn dat Syrië of Irak de Verenigde Naties uitnodigden om een tribunaal te vestigen, maar ook dat is niet aan de orde.’

Blijft over de berechting van IS-strijders door lokale rechtbanken in Syrië en Irak. Minister Blok heeft hierover tijdens zijn recente bezoek aan Irak gesproken. Probleem is dat Nederland en andere EU-landen niet met lokale rechtbanken kunnen samenwerken en dus geen bewijsmateriaal kunnen leveren, zolang in Irak de doodstraf kan worden opgelegd. Met Syrië is samenwerking sowieso onmogelijk, doordat de diplomatieke banden met dit lang zijn verbroken.

In Irak en Syrië komen IS-strijders voor lokale rechtbanken en die delen doodstraffen uit. Dat vinden de meeste Kamerfracties niet kunnen en daarom pleiten ze voor een internationaal tribunaal. VVD-minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zegt dat hij zich er in VN-verband sterk voor maakt, maar dat hij geen bijval krijgt en dus stokt het.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw