Amsterdam

Sunny Bergman op lijst partij BIJ1 van Sylvana Simons

01 januari 2018Leestijd: 1 minuut

Documentairemaker Sunny Bergman is een van de kandidaten die voor de politieke partij van Sylvana Simons meedingt naar een plaats in de Amsterdamse gemeenteraad. Simons maakte de kandidatenlijst van BIJ1 maandag bekend.

Ook Sunny en Sylvana hebben het tij niet eeuwig mee, schreef Philip van Tijn vorige week.

Sunny Bergman is onder meer bekend van de documentaire Zwart als Roet over het debat rond Zwarte Piet. Ook schrijver en oud-SP-senator Anja Meulenbelt staat op de lijst, net als de Surinaams-Nederlandse antropoloog Gloria Wekker. Zij kreeg begin december de Joke Smit-prijs voor verbetering van de positie van vrouwen in Nederland.

Op de lijst staan ook programmamaker Anousha Nzume en Jazie Veldhuizen. Veldhuizen werd in 2016 opgepakt tijdens een protest tegen Zwarte Piet. Simons wordt lijsttrekker.

Simons was eerder kandidaat-Kamerlid voor DENK. Toen ze daar vertrok richtte ze Artikel 1 op, maar de partij kreeg niet voldoende stemmen voor een zetel in de Tweede Kamer. Van de rechter moest de partij van naam veranderen omdat Artikel 1 al toebehoort aan een kenniscentrum tegen discriminatie. De nieuwe naam werd BIJ1.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.