Afscheidsinterview Premium Corner

Boekestijn: ‘Niets doen is geen optie’

01 mei 2018Leestijd: 5 minuten

Scheidend columnist Arend Jan Boekestijn (58) over de toestand in de wereld en wat er is veranderd in de acht jaar dat hij voor Elsevier Weekblad schreef. ‘Je ziet: de geschiedenis gaat van stoplap naar stoplap.’

EW: Laat ons eens een tour d’horizon maken, zoals dat in de diplomatieke wereld heet. Kunt u in grote lijnen beschrijven wat er in de wereld is veranderd in de acht jaar dat u columnist was?

Arend Jan Boekestijn: ‘Het was het begin van de periode-Obama, we zaten met de nasleep van de Irak-oorlog van George W. Bush. Dat was geen overdonderend succes geweest, hoewel het tegenwoordig idée reçue is dat als die invasie niet had plaatsgehad, het nu een paradijs was geweest. Ons is verweten dat we hebben nagelaten in te grijpen in Syrië en het is ons nagedragen dat wij wél hebben geïntervenieerd in Irak. Dat zie je steeds in de geschiedenis: wat we ook doen, het is verkeerd.

Arend Jan Boekestijn

1959 Geboren in Amstelveen

1976-1985 Studie geschiedenis, Vrije Universiteit Amsterdam

1980-1985 Studie Politieke Wetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam

1986-1989 Wetenschappelijk medewerker, European University Institute Florence

1989-heden Docent-onderzoeker vakgroep Geschiedenis, Universiteit Utrecht

2006-2009 Lid Tweede Kamer-fractie VVD

2010-2018 Columnist Elsevier Weekblad

2016-heden Lid van Commissie Vrede en Veiligheid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken

‘Maar uiteindelijk kom je toch uit op het besef dat niets doen geen optie is. De gedachte dat als we zo’n beweging als IS maar de kop afhakken, we er daarmee zijn, is absurd. De geschiedenis gaat van stoplap naar stoplap. Obama’s favoriete filosoof was Reinhold Niebuhr. Die heeft er, net als de Nederlandse historicus Johan Huizinga, op gewezen dat wij in een geschonden wereld leven, dat het kwaad echt bestaat. Dat we machtsvragen niet uit de weg kunnen gaan, en dat je dus in elk geval een tegenwicht moest bieden tegen de communistische wereld.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,60 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.