Stelling van de dag

‘Burgemeesters moeten neutraal blijven over Trump’

05 juni 2019Leestijd: 3 minuten

De oproep van de Londense burgemeester Sadiq Khan aan de Britse regering om niet ‘de rode loper uit te rollen’ voor Donald Trump, is ‘moedig’, vindt Alex Brenninkmeijer, namens Nederland lid van de Europese Rekenkamer. De voormalige Nationale Ombudsman zei dat dinsdag op de eerste dag van het congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Brenninkmeijer vroeg een zaal met pakweg 3.000 lokale bestuurders of zij ‘de moed hebben om Trump te veroordelen’. Hij begon zijn toespraak op het VNG-congres met een verhandeling over de Londense burgemeester Khan, die Trump ervan beschuldigde dat hij ‘de retoriek van een 20ste-eeuwse fascist’ gebruikt.

Het VNG-congres van vorig jaar kwam in het nieuws nadat bestuurders lachten om een grap van Tommy Wieringa over de aanslag op de redactie van De Telegraaf.

 

Twan Huys en Tommy Wieringa

Lees de column van Philip van Tijn daarover nog eens terug: BN’ers sloegen plank mis na smakeloze grap over Telegraaf

‘Hij zegt: ik spreek me uit, tegen populisme, tegen verdeeldheid en tegen het scheppen van tegenstellingen. Trump ondergraaft de fundamenten van onze democratische rechtsstaat,’ citeerde Brenninkmeijer Khan. Eerstgenoemde refereerde in zijn toespraak ook aan opmerkingen van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die Trump ervan betichtte dat hij ‘leugens als de waarheid en de waarheid als leugens’ beschrijft.

De toespraak van Brenninkmeijer, vanaf 0:40 tot 02:50 de opmerkingen over Trump

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Brenninkmeijer prijst Khan: uitspraken over Trump ‘moedig’

Vervolgens richtte Brenninkmeijer zich tot het publiek: ‘Mag ik het even uitproberen? Wie van jullie zou die stelling onderschrijven, “geen rode loper voor Trump”? Flink wat bestuurders in de zaal staken hun hand op, waarna de jurist vroeg ‘wie zegt: daar moet je niet aan beginnen?’ Ook na die vraag gingen diverse handen de lucht in, al stak de meerderheid bij geen van beide vragen hun hand op. ‘Het valt een beetje tegen, dames en heren (…) Zit er een soort belemmering bij om te zeggen: meneer Trump die oefent macht uit, die zaait angst op een manier die bedreigend is?’ vroeg Brenninkmeijer, die het standpunt van Khan ‘moedig’ noemde. ‘Kunt u zo’n voorbeeldfiguur zijn?’ richtte hij zich nogmaals tot de bestuurders van Nederlandse gemeenten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Tom de Nooijer, raadslid voor de SGP in Oldenbroek, was niet te spreken over de opmerkingen van Brenninkmeijer en maakte er melding van op Twitter. Paul Meijer, fractievoorzitter van de lokale partij Forza! in Haarlemmermeer retweet het bericht met de toevoeging ‘schandalig’.

Wat vindt u? Is het, zoals Brenninkmeijer vindt, moedig als burgemeesters zich uitspreken tegen Trump? Of past het gemeentebestuurders niet om kritiek te uiten op wereldleiders? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.