Verhaal van de Dag

Protocol? Trump maakt zelf wel uit hoe hij zich als gast gedraagt

03 juni 2019Leestijd: 4 minuten

Het driedaagse staatsbezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan Groot-Brittannië is begonnen. Nog voordat Trump een voet op Britse bodem zette, waren de eerste schandalen geboren.

Premier Theresa May van het Verenigd Koninkrijk had Trump al tweeënhalf jaar geleden uitgenodigd voor een staatsbezoek. Deze week komt het er eindelijk van. Maar nog voordat het staatsbezoek goed en wel is begonnen, heeft Trump zich al gemengd in de Britse politiek en beledigingen geuit aan een lid van het Britse koningshuis en de burgemeester van Londen.

Steun voor Boris Johnson

Theresa May maakte op vrijdag 24 mei bekend te stoppen. Komende vrijdag, 7 juni, treed ze daadwerkelijk af. Er wordt al een tijdje gespeculeerd over wie haar moet opvolgen. Trump gaf in een interview met The Sun aan dat hij zelf Boris Johnson een zeer geschikte kandidaat vindt.

Het is zeer ongebruikelijk vo0r een buitenlands staatshoofd om zich uit te laten over een interne machtsstrijd binnen de Conservatieve Partij. The Sun sprak van een grote schending van het protocol en wijst erop dat er problemen in de diplomatieke verhoudingen zouden kunnen ontstaan als Boris Johnson niet de opvolger wordt van Theresa May.

Lees ook: Dit zijn de vier grootste kanshebbers voor opvolging May

Het duurt nog even voordat duidelijk wordt wie May opvolgt. Op 10 juni kunnen kandidaten zich melden. De parlementsleden zullen vervolgens twee kandidaten kiezen. Deze kandidaten worden voorgelegd aan alle partijleden. Verwacht wordt dat voor het reces, eind juli, bekend is wie May opvolgt.

Belediging Meghan Markle

Het interview met The Sun zorgde echter voor nóg een relletje. Trump noemde in het gesprek Meghan Markle, de echtgenote van prins Harry en hertogin van Sussex, ‘nasty’. Dit laat zich vertalen als gemeen, vals of onbeschoft.

Trump reageerde op uitspraken die Markle eerder had gedaan in een interview uit 2016. Toen noemde zij Trump een vrouwenhater en gaf aan naar Canada te willen verhuizen als Trump aan de macht zou komen. Trump zei dat hij niet wist dat Markle deze uitspraken had gedaan en zei dat hij niet wist dat ze zo gemeen was.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Trump spreekt tijdens dit staatsbezoek Markle niet omdat zij met zwangerschapsverlof is na de geboorte van haar zoon Archie op 6 mei. Maar uiteraard leidden zijn uitspraken tot grote verontwaardiging in de media.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Trump ontkende glashard dat hij deze uitspraken had gedaan (‘nepnieuws door fakemedia’), maar The Sun plaatste een audiofragment van de uitspraken van Trump online.

 

Uithaal naar burgemeester Londen

Maar bij deze ene belediging bleef het niet. Ook Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, kreeg nog een veeg uit de pan terwijl Trump in het vliegtuig naar Groot-Brittannië zat. Trump schreef op Twitter dat hij Khan een ‘stone cold loser’ vindt en dat hij als burgemeester van Londen verschrikkelijk is. Wellicht waren er nog een paar beledigingen bijgekomen als hij niet moest ophouden met twitteren omdat hij moest landen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De uitspraken van Trump zijn waarschijnlijk een reactie op eerdere uitlatingen van Khan. De burgemeester had gezegd dat hij zelf de rode loper niet voor Trump had uitgerold. Ook vergeleek hij de uitspraken van Trump met die van ‘de fascisten van de twintigste eeuw’.

Agenda staatsbezoek

Maandag staat een lunch op Buckingham Palace en een staatsbanket op het paleis op de agenda. Dinsdag is een bezoek aan premier May in Downing Street gepland.

Een ontmoeting met Boris Johnson staat niet op het programma, maar het valt niet uit te sluiten dat zo’n ontmoeting toch zal plaatshebben.

Trump kwam eerder voor een bezoek naar Groot-Brittannië. Dat liep ook niet vlekkeloos, omdat hij de 92-jarige Queen 10 minuten liet wachten en vervolgens voor haar voeten liep bij de inspectie van de militaire erewacht.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In augustus naar Nederland?

Mogelijk dat we Trump ook binnenkort in Nederland mogen verwelkomen. Koning Willem-Alexander heeft de Amerikaanse president uitgenodigd om op 31 augustus aanwezig te zijn bij de herdenking van de Slag om de Schelde in Terneuzen. Trump is nog niet ingegaan op de uitnodiging, maar ambassadeur Pete Hoekstra zei maandag tegenover BNR te verwachten dat Trump de uitnodiging zal afslaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.