Gerlof Leistra

Zwaar beveiligde gevangenis EBI in Vught moet potdicht zitten

11 juli 2022Leestijd: 2 minuten

Uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught is sinds de opening in 1997 nog niemand ontsnapt. Toch blijkt de gevangenis een gatenkaas. Ondanks alle beveiliging had drugsbaron Ridouan Taghi een open lijn met de buitenwereld via zijn advocaat en mogelijk ook via corrupt personeel. Hij zou de opdracht hebben gegeven voor de moord op Peter R. de Vries. De EBI moet orde op zaken stellen, vindt Gerlof Leistra.

De EBI in Vught bestaat precies 25 jaar en is nog altijd gevrijwaard van ontsnappingen en gijzelingen. De inrichting telt 24 cellen en is ondergebracht in het oude hoofdgebouw van de gevangenis achter een tweede hoge muur. De ‘gevangenis in een gevangenis’ lijkt een succes. Maar ook achter de tralies kunnen gedetineerden hun criminele activiteiten soms ongestoord voortzetten.

Taghi had beveiligers ‘plat’ om informatie naar buiten te brengen

Ridouan Taghi, tegen wie vanwege een reeks liquidaties levenslang is geëist, had via zijn advocaat en neef Youssef Taghi een open lijn met handlangers buiten. Al in december 2020 tipte de FBI de Nederlandse justitie dat hij vermoedelijk één of meer bewaarders ‘plat’ zou hebben om informatie naar buiten te brengen.

Vorig voorjaar zou Taghi via een Poolse tussenpersoon opdracht hebben gegeven om misdaadverslaggever Peter R. de Vries te vermoorden, omdat die de kroongetuige tegen Taghi adviseerde. Dat blijkt uit ontsleutelde berichten en uit verklaringen van een Poolse getuige die aan het moorddossier zijn toegevoegd.

Levensgevaarlijk dat EBI in de praktijk gatenkaas blijkt

Het is levensgevaarlijk dat de EBI in de praktijk een gatenkaas blijkt. Natuurlijk hebben gedetineerden recht op vrij verkeer met hun advocaat, maar het mag niet zo zijn dat die fungeert als boodschappenjongen naar de buitenwereld. Wie betrapt wordt, verspeelt zijn recht op dat vrije verkeer. In dat geval zouden gesprekken bijvoorbeeld live of per camera moeten kunnen worden gevolgd.

Om te voorkomen dat personeel wordt omgekocht, moeten de bewaarders geregeld worden gerouleerd. Zo kan voorkomen worden dat ze onder druk of voor een zak geld gemene zaak maken met de criminelen. Zodra de tweede EBI in Vlissingen in gebruik wordt genomen, kunnen gedetineerden geregeld worden overgeplaatst. De EBI hoort potdicht te zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.