Levensgevaarlijk: mailservice helpt Taghi en maakt EBI tot gatenkaas

29 maart 2022Leestijd: 2 minuten
Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar Taghi zit. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Dat vermeend bendeleider Ridouan Taghi vanuit de Extra Beveiligde Inrichting in Vught via eMates een open lijn had met de buitenwereld, is levensgevaarlijk, schrijft Gerlof Leistra.

Het is bizar dat de gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught via het  mailsysteem eMates vrijwel ongestoord berichten konden versturen. Ook Ridouan Taghi, verdacht van zeker zeven liquidaties, gebruikte volgens De Telegraaf deze service.

Neef en advocaat van Taghi bereidde gewelddadige ontsapping voor

Vorig jaar liep de neef van Taghi tegen de lamp. Als advocaat had hij in de EBI onbeperkt toegang tot zijn oom. In de praktijk fungeerde hij als diens boodschappenjongen en werkte volgens het OM mee aan de voorbereiding van een gewelddadige ontsnapping.

EBI Vught

Lees ook dit commentaar van Gerlof Leistra: Screen advocaten van gedetineerden in de EBI

Natuurlijk is het goed dat gedetineerden contact kunnen onderhouden met de buitenwereld. Maar het is levensgevaarlijk als die lijnen worden benut voor criminele zaken. Op basis van een lopend strafrechtelijk onderzoek sloeg het Openbaar Ministerie alarm bij minister Frank Weerwind van Rechtsbescherming. Die heeft de service hangende het onderzoek stilgelegd.

Gedetineerden hebben recht op bezoek, kunnen bellen en mogen brieven schrijven. De berichten via eMates gelden als post. Die mag alleen geweigerd worden als de openbare orde en veiligheid in het geding zijn.

Met ongestoorde communicatie kan Taghi eerste worden die ontsnapt

Bewaarders mogen de berichten van gedetineerden controleren, maar door gebrek aan personeel gebeurt dat vaak niet. De EBI bestaat dit jaar 25 jaar. Tot op heden is er niemand ontsnapt. Met ongestoorde communicatie kan Taghi zo maar de eerste zijn.