Vlaardingse loodgieter: ‘Ik zit niet in de drugs en moet nog steeds werken voor mijn geld’

29 maart 2024Leestijd: 2 minuten
Vlaardingen, 7 april 2023: voor zijn bedrijf is een auto van de loodgieter opgeblazen. Foto: Media TV

De Vlaardingse loodgieter Ron van Uffelen (45) voelt zich van alle kanten aangevallen. Allereerst natuurlijk vanuit criminele hoek. Zijn villa, bedrijfsauto’s en bedrijfspand zijn sinds bijna een jaar geregeld het doelwit van aanslagen met vuurwerkbommen.

Intussen draait de geruchtenmachine op volle toeren: de loodgieter zou betrokken zijn geweest bij de aanleg van drugslabs en contacten onderhouden met uithalers van drugs in de Rotterdamse haven. Voor alle duidelijkheid: hij heeft geen strafblad en er is geen bewijs dat hij vuile handen heeft gemaakt.

Naar omstandigheden maakt hij het goed. ‘Wat die gasten van die bommen ook in hun hoofd hebben, ze krijgen mij niet kapot. Ik heb geen idee wat het motief voor die aanslagen is. Ik zit níet in de drugs en moet nog steeds hard werken voor mijn geld. Als ik iets fout had gedaan, zou ik mijzelf aangeven voor mijn vrouw en kinderen. Die leven nu in spanning.’

De aanslagen zijn gelukkig niet op hem persoonlijk gericht, stelt hij. ‘Als ze mij willen hebben, weten ze waar ik twaalf uur per dag zit, met de deur van mijn kantoor open. Ik heb nul contact met mensen die geld eisen. Criminelen willen toch geld? Maar er is niemand die zich meldt.’

Tot zijn ergernis maakt de geruchtenmachine het verhaal alleen maar groter. Na de reeks explosies voelt Van Uffelen zich in de steek gelaten door de gemeente Vlaardingen en door zijn verzekeraar. ‘Ik ben slachtoffer, geen dader! Maar plotseling is iedereen tegen mij. Probeer je huis en je auto’s maar eens opnieuw te verzekeren als ze je uit de verzekering gooien.’

Derde keer tijdelijk zijn huis uit

Ondanks de aangescherpte beveiliging werd op 16 februari weer een aanslag op zijn huis gepleegd. En op 20 februari is een 19-jarige verdachte opgepakt die met explosieven voor de deur stond. De man probeerde te vluchten, toen een beveiliger hem zag.

Per 22 februari is de omgeving van het huis van de loodgieter bestempeld als veiligheidsrisicogebied. Tot en met 22 mei mag de politie daar preventief fouilleren. Afgelopen week moest Van Uffelen na een nieuwe aanslag voor de derde keer tijdelijk zijn huis uit.