Gerlof Leistra

Laat de bedreiger opdraaien voor de kosten van beveiliging

11 mei 2022Leestijd: 2 minuten

De politie tuigt een nieuw team op van 250 mensen om bedreigde personen in grote strafzaken te kunnen beveiligen. Hoogste tijd om de kosten te verhalen op de bedreigers, vindt Gerlof Leistra.

De bedreigingen aan het adres van onder anderen politici, magistraten, politiemensen en journalisten lopen de spuigaten uit. Ruim vierhonderd mensen worden zodanig bedreigd dat ze  bewaakt moeten worden, zeker tachtig zelfs permanent. Om de uit 450 mensen bestaande Beveiligingseenheid van de politie te ontlasten, komt er een nieuw politieteam van zo’n 250 mensen.

Politiecommissaris luidt noodklok op dag van Kamerdebat

Lees ook deze column van Zihni Özdil: Wie moedig wil zijn in Nederland, is vogelvrij

Op de dag van een debat over de politie in de Tweede Kamer luidt politiecommissaris Willem Woelders in een interview in de Volkskrant de noodklok. Hij is directeur van het programma Bewaken en Beveiligen.

Los van de psychische schade bij bedreigde personen en hun gezinnen kost beveiliging veel geld. Voor de hoogste categorie zijn op weekbasis 34 mensen nodig. Daar komen nog eens de kosten bij voor onder meer camerabewaking, kogelwerende ruiten, verhuizing en de inrichting van een safe room.

Zoals de vervuiler betaalt, moet ook de bedreiger betalen

Politici steeds vaker bedreigd: ‘Denk na voordat je iets plaatst op sociale media

Waarom worden die kosten niet verhaald? Zoals de vervuiler betaalt, moet ook gelden: de bedreiger betaalt. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk het overtuigende bewijs te leveren, maar onder meer ontsleutelde crypto-communicatie en verklaringen van kroongetuigen spreken vaak boekdelen.

Naast een celstraf kan de strafrechter een schadevergoeding opleggen bijvoorbeeld bij vernieling. Maar niemand denkt aan kosten van beveiliging. Die worden betaald door de overheid en dus door de belastingbetaler. Hoogste tijd de rekening te presenteren aan de bedreiger.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.