Robbert de Witt Premium Corner

Finland logenstraft leugenachtige Russische uitleg van NAVO-expansie

12 mei 2022Leestijd: 2 minuten

Het is officieel: de Finnen willen bij de NAVO. De Zweden zullen vast snel volgen. Zoals de Finse president opmerkte: Poetin zelf heeft dit veroorzaakt en zou eens in de spiegel moeten kijken, schrijft Robbert de Witt.

En opnieuw blijkt weer eens hoe leugenachtig de Russische uitleg van de NAVO-uitbreiding is. De Finse premier en president verklaarden donderdag dat hun land zo snel mogelijk een officiële aanvraag moet indienen om lid te worden van het westerse militaire bondgenootschap. Uit eigen, vrije wil. Terwijl de Russen – en hun sympathisanten in het Westen – telkens weer de NAVO ervan beschuldigen dat steeds meer landen in de nabijheid van de Russische Federatie worden ‘geannexeerd’ of ‘ingelijfd’.

NAVO

Meer over dit onderwerp: De NAVO rukt toch op aan de Oostflank

Maar geen enkel NAVO-land heeft Helsinki onder druk gezet. Integendeel, het waren de Russen zelf die de Finnen in de armen van de westerse alliantie hebben gedreven. De brute invasie van Oekraïne maakt duidelijk dat veiligheidsgaranties van het Kremlin (zoals het Boedapest Memorandum van 1994) niets waard zijn.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.