Robbert de Witt Premium Corner

Was Oekraïne wél veilig geweest als het nog atoomwapens had gehad?

20 april 2022Leestijd: 4 minuten

De gebroken beloften van 1994 zijn nóg een reden waarom het Westen Oekraïne niet kan laten verliezen, schrijft Robbert de Witt. Als het land van Volodymyr Zelensky onder de voet wordt gelopen, weten landen in de rest van de wereld genoeg: als je kernwapens hebt, ben je veilig. Geef je ze op, dan ben je kwetsbaar.

Negentienhonderd kernkoppen waren er in Oekraïne begin jaren negentig. Daarmee was het net onafhankelijk geworden land de derde kernmacht ter wereld. Alleen Rusland en de Verenigde Staten hadden meer kern­wapens. Hadden we die nog maar gehad toen Vladimir Poetin zijn leger het buurland instuurde, zullen veel ­Oekraïners denken. Twee kernmachten hebben nog nooit een veroveringsoorlog gevoerd. Beide partijen ­weten immers wat de consequentie is: dan dreigt vernietiging van beide landen. Niet voor niets worden atoomwapens ook wel peacemakers genoemd.

Robbert de Witt is redactiechef bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Toch is het in het geval van Oekraïne niet zo simpel. De kernwapens van de uiteengevallen Sovjet-Unie vormden in 1991 een probleem, ook voor Oekraïne. Want de kernkoppen zelf lagen dan wel in dat land, de beslissingsbevoegdheid – het koffertje met de lanceercodes en ‘rode knop’ – lag in Moskou. Oekraïne beschikte niet over de mogelijkheden om zelf kernraketten te produceren. En gezien de deplorabele economische situatie van Oekraïne was het te duur om de kernkoppen te houden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.