Victor Pak Premium Corner

Tweede Kamer moet kiezen voor vervolging om lek ministerraad

06 september 2021Leestijd: 2 minuten

In april werden notulen van de ministerraad openbaar nadat een passage was gelekt naar de media. Het onderzoek naar dat lek dreigt dood te lopen, omdat demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) het niet tot op de bodem wil laten uitzoeken. De Tweede Kamer moet daar wel voor kiezen, alleen al om de eigen naam te zuiveren, schrijft Victor Pak.

RTL Nieuws wist in april uit de strikt geheime ministerraad notulen te citeren en onthulde dat CDA-bewindspersonen Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge probeerden om toenmalig partijgenoot en Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt te ‘sensibiliseren’. Dat lek leidde tot de openbaarmaking van de gehele notulen, een unicum.

Lek op tal van plaatsen, waaronder in de ministerraad zelf

Na de openbaring volgde ook aangifte. In opdracht van premier Mark Rutte (VVD) deed de procureur-generaal van de Hoge Raad een oriënterend onderzoek naar het verspreiden van de staatsgeheime notulen, wat een strafbaar feit is.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.