Lichtgeraakte Wilders moet zich niet aanstellen

22 april 2024Leestijd: 2 minuten
PVV-leider Geert Wilders. Foto: Bart Maat/ANP

Geert Wilders vliegt uit de bocht met zijn interpretatie van de woorden van Frans Timmermans. Het is een nieuw voorbeeld van hoe de PVV-leider wel kan uitdelen, maar niet kan incasseren, schrijft Victor Pak.

Ruim twintig jaar al laat Geert Wilders in het publieke debat zien dat hij het stevigst kan uitdelen van alle politici. Hij schroomt niet om tegenstanders belachelijk te maken. Zelfs toen hij twee jaar geleden Sophie Hermans (VVD) tot tranen bracht in de Tweede Kamer ging hij door. Het is typerend voor zijn bikkelharde stijl.

Maar als Wilders zelf moet incasseren, wordt hij als een klein kind dat meteen naar de schoolmeester rent. Moedwillig zoekt hij een kwade intentie achter woorden of daden van politieke tegenstanders.

Wilders denkt vaker dat politieke opponenten hem dood wensen

Toen zijn huidige onderhandelingspartner Dilan Yeşilgöz (VVD) minister van Justitie werd in 2022, reageerde Wilders eveneens op ridicule wijze. Op sociale media schreef hij: ‘Een VVD’er van Turkse afkomst op Justitie. En nu maar hopen dat ze mijn beveiliging niet opheft want het liefste zien ze me natuurlijk onder het gras verdwijnen.’ Een belachelijk idee, dat Yeşilgöz hem dood zou wensen.

Dit weekend dacht Wilders dat opnieuw na uitspraken van GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans op het congres van diens partij. Timmermans zei het volgende: ‘Wij zullen niets nalaten om te voorkomen dat Wilders in dit land aan de macht komt.’ Volgens Wilders een verkapte geweldsoproep, wat Timmermans daarna ondubbelzinnig ontkende. Toch zegt Wilders aangifte tegen hem te gaan doen en roept hij zijn aanhangers op om hem daarin te volgen.

Het is begrijpelijk dat Wilders alert is op aantasting van zijn veiligheid. Maar met deze interpretatie van Timmermans’ woorden gaat hij te ver. Daar komt nog bij dat hij na de extra uitleg van Timmermans zijn oproep hoort in te trekken. Dat scheelt ook een hoop onnodige aangiftes bij de toch al overbelaste politie en rechters.

Schrijf u in voor onze middagnieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief EW middag wordt u dagelijks bijgepraat met commentaren en achtergronden bij de belangrijkste nieuwsverhalen.