Premium Lock Alleen Grapperhaus nam Kamer serieus, Kaag wilde ‘kader’ voor kritische Kamerleden

26 april 2021Leestijd: 6 minuten
Ministers Sigrid Kaag (D66) en Ferd Grapperhaus (CDA) in november 2019. Foto: ANP.

Het kabinet publiceerde maandagavond de notulen van een serie ministerraadsvergaderingen over de toeslagenaffaire. Het zeldzame inkijkje in de vergaderingen van het kabinet had iets van een thriller. Was de butler de dader? Aan de hand van de gespreksverslagen hieronder een beeld van de hoofdrolspelers tijdens de gedachtewisseling over de problemen die waren ontstaan bij het – onterecht – terugvorderen van fiscale Kinderopvangtoeslagen.

Kort samengevat: Niet alleen Wopke Hoekstra (CDA) wilde het kritische Kamerlid Pieter Omtzigt ‘sensibiliseren’, ook Hugo de Jonge (CDA) deed dat. Ferdinand Grapperhaus (CDA) daarentegen, was de enige die de informatieverzoeken van de Kamer serieus nam. Sigrid Kaag (D66) zei dat Kamerleden kritisch mochten zijn, maar deed wel een oproep om ze in de aanloop naar de verkiezingen aan banden te leggen.

Premier Rutte deed een geslaagde poging het VVD-Kamerlid Helma Lodders in te tomen. Maar vooral Wouter Koolmees (D66) was boos op de Kamerleden van coalitiepartijen die zijn partijgenoot, staatssecretaris Menno Snel,  in problemen brachten.

Menno Snel (D66) komt in notulen naar voren als loopjongen

De direct verantwoordelijke staatssecretaris Menno Snel (D66, Belastingen) komt uit de ministerraadsnotulen naar voren als een loopjongen. Hij is geen politieke routinier en wordt door zijn collega’s in het kabinet voortdurend gesouffleerd hoe hij het netelige vraagstuk moet aanpakken.

Wat opvalt, is dat vooral D66-minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) het voor hem opneemt. Vicepremier Kajsa Ollongren (D66) doet dat ook. Maar minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel – zij is inmiddels D66-leider – komt hem niet te hulp.

Op 12 juli 2019 is Koolmees in de Ministerraad ‘zeer ontstemd’ over een motie van afkeuring tegen Snel die in de Kamer door de SP is ingediend. CDA en VVD steunen de motie niet, maar hun fractieleden Pieter Omtzigt (CDA) en Helma Lodders (VVD) voeren met Renske Leijten (SP) ‘een gezamenlijke strijd tegen de staatssecretaris’.

Lees verder onder de tweet

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Koolmees is woedend op CDA en VVD: ‘Omdat de rol van de twee coalitiefracties weinig behulpzaam is bij het oplossen van de onderliggende problemen.’ Hij kreeg in de kwestie van de  uitvoeringsproblematiek bij het UWV ‘soortgelijke tegenwerking’ van VVD-Kamerlid Dennis Wiersma. Koolmees roept de ministers op hun partijgenoten in de Kamer in te tomen: ‘Het is wenselijk dat leden van de raad betreffende woordvoerders van gelijke politieke huize hierop aanspreken.’Koolmees beklaagt zich dat hij bijna al zijn tijd kwijt is met uitvoeringsproblemen en incidenten bij het UWV.

Koolmees noemt een website-artikel waarin Omtzigt zegt dat VVD-premier Mark Rutte zich met de toeslagenproblematiek moet gaan bemoeien. Koolmees krijgt daarop bijval van Rutte, maar die zegt dat ‘Nederland geen presidentieel stelsel kent’. Rutte is wel boos op Omtzigt en Lodders: ‘Spreker toont weinig begrip voor woordvoerders van coalitiefracties die zich in de media trachten te profileren.’ Rutte heeft Lodders al eens gemaand daarmee op te houden. De notulen: ‘Spreker laat weten in de richting van mevrouw Lodders reeds het belang van eenheid binnen de coalitie te hebben benadrukt.’

‘Veel energie en tijd gestoken in sensibiliseren Omtzigt’

Daarop mengt CDA-minister Hoekstra zich in de discussie.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw