Mathieu van der Poel kan zich met goud in Tokio onsterfelijk maken

05 juli 2021Leestijd: 4 minuten
Mathieu van der Poel, een dag voordat hij zich terugtrok uit de Tour de France. Foto: AFP.

Zes dagen in het geel in de Tour, nu naar Tokio voor goud. Het zou veelvraat Mathieu van der Poel, de sportman van de afgelopen week, onsterfelijk maken, schrijft Hugo Camps in zijn sportcolumn.

Nederland heeft weer internationale iconen die over de hele wereld worden gevolgd. Max Verstappen in de Formule 1, Mathieu van der Poel in het wielrennen, Frenkie de Jong als boegbeeld van het nieuwe Barcelona. De Belgen zouden meteen spreken van een gouden generatie.

Hugo Camps schrijft wekelijks een sportcolumn voor weekblad EW. Camps (Molenstede, 1943) schrijft voor EW sinds 1986 en maakte in die hoedanigheid vele markante interviews met topsporters.

Van Gaal door nostalgische zielen teruggeroepen als bondscoach

Grappig is dat in dat jonge geweld de naam van een zeventiger opduikt. Louis van Gaal is door enkele nostalgische zielen teruggeroepen als bondscoach, na het ontslag van Frank de Boer. Louis heette een man van afstand en gezag te zijn, eigenschappen die de afgelopen maanden node gemist werden bij Oranje. Bondscoach Frank de Boer was meer een vriend van de spelers, en dat werkte niet.

Er is urgentie geboden met de zoektocht naar een nieuwe  bondscoach wegens kwalificatiewedstrijden. Eeuwige kandidaat is Henk ten Cate, die verkommert in de woestijn. Her en der wordt gedacht aan een buitenlandse coach, maar dat ligt gevoelig in Zeist.

Technisch en tactisch modern Italië zou verdiende EK-winnaar zijn

Het EK verrast intussen door de uitschakeling van grote voetballanden als wereldkampioen Frankrijk, Duitsland en Portugal. Ook de Rode Duivels zijn door Italië weggespeeld. België stond nochtans hoog aangeschreven bij de bookmakers. Het voetbal van de Azzurri is zowel technisch als tactisch modern. Italië zou een verdiende winnaar zijn.

Lees meer van Hugo Camps: De leegte van het Nederlands elftal

Nederland wordt op het toernooi vertegenwoordigd door twee scheidsrechters, Björn Kuipers en Danny Makkelie. Vooral Makkelie is uitstekend op dreef. In zijn fluit ligt veel liefde voor voetbal. Hij fluit de wedstrijden niet kapot en straalt toch gezag uit. Hij maakt van zijn fluitpartij geen toneelstukje.

Sportman van de afgelopen week was Mathieu van der Poel

De sportman van de afgelopen week, en wie weet van de hele zomer, was Mathieu van der Poel. Op de Mûr-de-­Bretagne reed hij het hele peloton aan flarden met in volle klim een tweede demarrage. De Nederlandse kampioen zweefde over de steile puist. Na de wedstrijd wilden toeschouwers met eigen ogen vaststellen of Van der Poel nog tot de menselijke soort behoort. Het was een prestatie die aan de grote nummers van het cyclisme deed denken. Van der Poel werd publiekslieveling in Frankrijk. In minder dan een week sloopte hij alle barrières van Frans chauvinisme. Er zijn niet veel artiesten die dat voor elkaar kregen.

Mathieu genoot van zijn atletische prestaties. Elke ochtend kwam hij aan de start met fonkelende ogen en een stralende glimlach. Mathieu was gelukkig in de Tour. En trots op de gele trui waarin hij zes dagen mocht rijden. Daarmee kwam hij in de galerij der groten die in Nederland dun zijn gezaaid. Geel in de Tour is voor weinigen weggelegd.

TourLees ook dit commentaar van Eric Vrijsen over alle valpartijen in de Tour de France: Stop de wapenwedloop in het peloton 

De opa van Mathieu is de legendarische Franse Ronderenner Raymond Poulidor. Drie keer tweede, vijf keer derde, zeven etappes gewonnen, maar nooit in de gele trui gereden. Voor Mathieu was dat de grootste aansporing om te vlammen. Toch stapte hij net voor de rustdag uit de Tour. Om zich grondig voor te bereiden op de Olympische Spelen. Mathieu rekent op goud in het mountainbiken. Het zou hem onsterfelijk maken. Wereldkampioen veldrijden, winnaar van klassiekers op de weg en olympisch goud als mountainbiker – wie doet het hem na?

Sommige wielerliefhebbers waren doodongelukkig dat Van der Poel uit de Tour stapte om aan een andere competitie deel te nemen. Het heeft de 26-jarige veelvraat zeker geraakt, maar tegen de Olympische Spelen kon hij geen nee zeggen. Dat liet de sportman in hem niet toe.

De nachtmerrie corona wordt in voetbalstadions massaal genegeerd

Straks zit in het Wembley-stadion zestigduizend man voor de EK-finale. De nachtmerrie corona wordt massaal genegeerd. In de Tour staan ook rijen dik bij de aankomst. En zonder mondkapjes. De sport heeft uiteindelijk niet gecapituleerd voor de pandemie. Wel zijn er sporen van vernieling getrokken en zijn clubs en bonden beschadigd.

Sinds de Grand Prix van Monaco mogen journalisten weer binnen de poorten van het circuit opereren en hoeven de rijders op televisie geen mondmasker op. Ook op de tribunes heeft vrijheid smetvrees veroverd. Al met al is het een normale sportzomer. Wat het in Tokio wordt, is een open vraag. Maar met de Spelen zijn zoveel belangen gemoeid dat de vlag pas wordt opgerold als de hel is uitgebroken.