Marieke ten Katen Premium Corner

Hoog tijd om te leren leven met het coronavirus

28 juli 2021

Even werd er gevreesd voor een nieuwe golf van coronapatiënten in de ziekenhuizen door het oplopende aantal besmettingen. Maar de toestroom blijft uit en een nadere blik op de coronacijfers leert dat de vaccins hun werk doen. Nu de volgende fase van de pandemie is aangebroken, zullen we moeten accepteren dat versoepelingen nooit helemaal zonder risico’s zijn, schrijft Marieke ten Katen.

De schrik zat er goed in toen het aantal coronabesmettingen ineens weer in recordtempo toenam na de versoepelingen van 26 juni. De gedachten gingen terug naar de eerdere besmettingsgolven, die met wat vertraging ook zorgden voor een flinke toeloop van patiënten in de ziekenhuizen. Met alle gevolgen van dien.

Maar inmiddels is wel duidelijk dat het deze zomer gaat om een beduidend andere besmettingsgolf. Het verband tussen het aantal coronabesmettingen en de druk op het ziekenhuis is niet meer hetzelfde. De vaccins doen hun werk, ze voorkomen dat mensen van het virus ernstig ziek worden en in het ziekenhuis belanden.

Dat uit een rondvraag van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose blijkt dat de meeste coronapatiënten in het ziekenhuis niet zijn gevaccineerd, is dan ook geen verrassing. Slechts 9 procent van de COVID-19-patiënten die in de week van 12 tot en met 18 juli in het ziekenhuis lagen, bleek volledig gevaccineerd.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.