Corona Premium Corner

Long covid bestaat, maar verder blijft het één groot raadsel

17 augustus 2022Leestijd: 4 minuten

Eén op de acht houdt langdurig klachten na een corona-infectie. Een behandeling is er nog niet, maar onderzoek ernaar is volop gaande.

Ik zou niet vier keer COVID-19 willen hebben gehad,’ zegt Mike Ryan (57), baas van de afdeling Noodgevallen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), in een recente vraag- en antwoordsessie over het coronavirus. Het verbaast Ryan dat hij nogal wat mensen hoort opscheppen over hoe vaak ze al besmet zijn geweest met het virus. Mensen die zeggen: ‘Ik heb het al vier keer gehad.’ En die zich dan veilig wanen of denken dat het virus bij hen nooit ernstige gevolgen zal hebben.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Nou, luidt de boodschap van Ryan, daar zou ik maar niet al te zeker van zijn. Want elke besmetting geeft weer een nieuwe kans, hoe klein ook, op onder meer long covid, het ziektebeeld waarbij mensen na een corona-infectie lang­durig klachten houden, zoals pijn, vermoeidheid, benauwdheid of cognitieve problemen. ‘Er is zelfs wat bewijs dat impliceert dat opeenvolgende COVID-19-infecties een hoger risico geven op long covid en op cardiovasculaire en neurologische complicaties op de langere termijn,’ aldus Ryan. ‘Deze ziekte wilt u niet krijgen,’ luidt dan ook zijn boodschap. ‘En zeker niet vier keer achter elkaar.’

‘Urgent probleem’ dat aandacht verdient

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.