Premium Lock Tijd voor lastige keuzes in de zorg

17 augustus 2022Leestijd: 3 minuten
Thuiszorg. Foto: ANP.

Afgelopen dagen was er veel kritiek op uitgelekte conceptplannen voor de zorg de komende jaren. Maar de almaar stijgende zorgkosten en het gebrek aan personeel vragen nou eenmaal om lastige keuzes, schrijft Marieke ten Katen.

De huidige groei van de zorg is op termijn onhoudbaar. Dat is een waarschuwing die al meermaals klonk, onder meer vanuit de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. De kosten zouden er te ver door oplopen en het personeel is simpelweg niet beschikbaar om tegemoet te komen aan die almaar groeiende zorgvraag, onder meer veroorzaakt door de vergrijzing en door het beschikbaar komen van nieuwe behandelingen.

De vrij alarmerende boodschap is één van de redenen dat het ministerie van Volksgezondheid met onder anderen zorgverzekeraars en zorgaanbieders om tafel is gegaan om een goed plan van aanpak voor de komende jaren te verzinnen. Een conceptversie van dat plan, ook wel het Integraal Zorgakkoord (IZA) genoemd, lekte afgelopen weekeinde uit en de inhoud daarvan leidde direct tot flink wat discussie.

Er is geen sprake van bezuinigingen

Schande werd er door oppositiepartijen en diverse zorgorganisaties gesproken over het ‘bezuinigingsakkoord’ en het beoogde ‘korten’ op bijvoorbeeld de huisartsenzorg en de wijkverpleging. Ook het voorgenomen ‘afschaffen van de vrije artsenkeuze’ kon op kritiek rekenen. Maar het betreft hierbij vooral veel ophef om niks.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 26,99 per kwartaal leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw