Marieke ten Katen Premium Corner

Onbezonnen actie van Greenpeace kan niet zonder gevolgen blijven

16 juni 2021Leestijd: 2 minuten

Bij een actie van Greenpeace tijdens de EK-wedstrijd Frankrijk-Duitsland raakten dinsdag twee mensen in het stadion gewond. Dat de actiegroep – niet voor het eerst – ook anderen in gevaar brengt, is onverteerbaar. Het is dan ook te hopen dat er een gepaste straf volgt, schrijft Marieke ten Katen.

Kijkers van de EK-wedstrijd Duitsland-Frankrijk in München werden dinsdag kort voor aanvang van het duel ongevraagd getrakteerd op een schouwspel met een paraglider. Op beelden is te zien hoe een activist van Greenpeace rakelings over het publiek scheert en vervolgens op de grasmat landt. Het zag er allemaal ietwat ongecontroleerd uit en de propeller op zijn rug deed vermoeden dat landen in het stadion ook niet de bedoeling was.

Dat bleek even later ook uit een verklaring van Greenpeace. Het idee was dat de paraglider – met op zijn parachute de tekst ‘Kick out oil!’ – een bal met een protesttekst op het veld zou gooien en het stadion weer zou uitvliegen. Bedoeld als protestactie tegen Volkswagen, een van de sponsoren van het EK.

Wat de actiegroep over het hoofd had gezien, waren de kabels die aan het dak van het stadion hangen voor de aansturing van een camera die over het veld zweeft.

Lees verder onder de video

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.