Gerry van der List Premium Corner

Verwarrende hoofddoekjes bij linkse partijen

25 mei 2021Leestijd: 4 minuten

Kauthar Bouchallikht mag uiteraard klagen over Nederland. Maar het blijft vreemd een moslima te zien spreken namens libertijns GroenLinks.  Progressieve idealen over emancipatie staan haaks op het conservatisme van orthodoxe gelovigen, schrijft Gerry van der List.

In februari dit jaar verspreidde Ulysse Ellian digitaal een aandoenlijk en inspirerend filmpje. De nummer 22 op de kandidatenlijst van de VVD wilde in aanloop naar de verkiezingen van de Tweede Kamer duidelijk maken hoezeer zijn gevluchte familie het had getroffen in ‘het prachtige Nederland’. Hier hadden de Ellians vrijheid gevonden. Vrijheid om te lezen wat je wilt, vrijheid om je eigen mening te geven. En zelf had het aspirant-Kamerlid de mogelijkheid gekregen om advocaat te worden en te streven naar rechtvaardigheid.

Lees ook deze blog van Afshin Ellian over Ulysse Ellian: Hoe mijn zoon thuiskwam, in de Tweede KamerUlysse Ellian

Heel anders was de toon die een ander nieuw Kamerlid vorige week aansloeg. Kauthar Bouchallikht had ervoor gekozen van haar maidenspeech een klaagzang te maken. Met een gelaatsuitdrukking die varieerde tussen zuur en verbeten, vertelde de moslima van GroenLinks in haar parlementaire debuut dat ze zich niet welkom voelde in Nederland en in het Nederlandse parlement. Mensen zoals zij hadden al generaties te horen gekregen dat ze zich moesten aanpassen. Vermoedelijk had ze van haar partijleider geleerd dat je er in toespraken en debatten af en toe een familielid bij moet slepen, want ze verwees naar haar elfjarige broertje dat zich ook al uitgesloten voelde door die nare Nederlanders.

Achtergrond van Bouchallikht geeft ongemakkelijk gevoel

Bouchallikht memoreerde dat ze een ‘wolf in schaapskleren’ is genoemd. Ze wekte de indruk dat dit kwam door haar geloof en uitdossing. Maar dat is natuurlijk niet zo. De ophef over haar kandidatuur ontstond doordat bekend werd dat ze vicevoorzitter was geweest van de islamitische jongerenorganisatie FEMYSO, die banden heeft met de fundamentalistische Moslimbroederschap. Ook doken foto’s op waarop ze te zien is tijdens een demonstratie tegen Israël waarbij dit land werd vergeleken met nazi-Duitsland en antisemitische leuzen werden meegedragen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.