Philip van Tijn Premium Corner

In de marge van 2.500 raketten wordt Rutte ‘een schoft’ genoemd

16 mei 2021

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) werd vanwege zijn verklaring over het geweld tussen Israël en Hamas een schoft genoemd. Die term zou beter passen bij de leiders van Hamas en de Palestijnse Autoriteit, schrijft Philip van Tijn.

Philip van Tijn

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

‘Ik ben zeer bezorgd over het aanhoudend geweld in Israël en Gaza. Het is onacceptabel dat Hamas willekeurig raketten op de burgerbevolking afvuurt. Nederland steunt het recht van Israël op zelfverdediging, maar wel binnen de grenzen van het internationaal recht en proportionaliteit.’

Dat was vrijdag 14 mei de officiële verklaring van onze demissionaire minister-president. Het lijkt mij een evenwichtige verklaring, in zorgvuldig gekozen bewoordingen. Maar daarover wordt in de politiek verschillend gedacht. Dat het Nederlandse filiaal van Erdogan, in de persoon van Tunahan Kuzu, die mening niet deelt, is logisch gezien de koele betrekkingen tussen Israël en Turkije.

Dat Sylvana Simons de verklaring eenzijdig vindt, verbaast ook al niet. Tenslotte draagt de leider van de partij Bij1 (die 1/150ste van de Nederlandse bevolking vertegenwoordigt, maar soms doet alsof dat de meerderheid is) een speldje met de Palestijnse vlag. En dat vind ik raar, want voorzover bekend telt Israël niet één slaaf en de Arabische wereld miljoenen – ik ben zo vrij de Palestijnen bij de Arabische wereld in te delen, want dat ligt dicht bij de waarheid.

Het mag allemaal natuurlijk, maar de Israëlische acties ‘etnische zuiveringen’ noemen, gaat wel ver; misschien kan onze Sylvana die beter opsporen in landen waarmee ze zich meer verwant voelt.

De Palestijnse leider is al 15 jaar ‘president’ waarvan 11 jaar illegaal

GroenLinks en SP konden zich ook al niet in Rutte’s verklaring vinden. En ook dat is raar, want je zou toch denken dat deze democratische partijen zich verwant voelen met een democratisch land in een omringende (Arabische) wereld die van louter corruptie, dictatuur en enorme verschillen tussen arm en rijk aan elkaar hangt.

Ja, premier Netanyahu is wellicht medeschuldig aan corruptie, maar daarvoor wordt hij dan ook vervolgd (ook al probeert hij dat continu te ontwijken). De grote leider van Fatah, Arafat, stierf vrijwel zeker als multimiljonair en dat was niet omdat hij van ‘zijn’ Westbank en/of Gaza een welvarend land had gemaakt. De huidige leider van wat nu ‘de Palestijnse Autoriteit’ heet, Mahmoud Abbas, is ook niet armlastig; hij bekleedt die functie nu al vijftien jaar, nadat hij voor vier jaar gekozen was. (GroenLinks en SP vinden overigens dat Rutte, die nu tien jaar premier is, na vier gewonnen verkiezingen, te lang op die plek zit.)

Alle verkiezingen nadien heeft hij uitgesteld, óók die binnenkort zouden plaatshebben. De huidige woordvoerder van D66, Sjoerd Sjoerdsma, heeft hem nog goed gekend, toen hij iets deed bij de Nederlandse vertegenwoordiging bij de Palestijnse Autoriteit in Ramallah, geen officiële ambassade. Toen Sjoerdsma in 2012 kandidaat was voor de Tweede Kamer, werd hij gepresenteerd als ‘topdiplomaat’ – vraag me niet waarom.

In Duitsland werden voor het eerst sinds 1945 synagogen in brand gestoken

Even ingaan op de oorzaken van het Israëlisch-Palestijnse conflict is ondoenlijk en daarvoor is een dubbeldik nummer van EW nog niet toereikend. Bovendien hebben dezer dagen Robbert de Witt en Afshin Ellian dat gedeeltelijk gedaan. De laatste onder de kop ‘Het voortbestaan van Israël staat op het spel‘, wat maar al te waar is: Israël kan zich niet één nederlaag veroorloven en die 2.500 raketten die inmiddels vanuit Gaza zijn afgevuurd, zijn maar een fractie van de naar schatting 150.000 à 200.000 raketten die in Gaza en Libanon klaarliggen. Dus zo gek is die Rutte niet.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.