Joppe Gloerich Premium Corner

Geschiktheid vertaler hangt nooit af van huidskleur

26 februari 2021Leestijd: 3 minuten

Je kunt best vinden dat er betere kandidaten zijn om Amanda Gorman te vertalen dan Marieke Lucas Rijneveld. Maar huidskleur is het slechtste argument, schrijft Joppe Gloerich.

Uitgeverij Meulenhoff wilde Marieke Lucas Rijneveld het gedicht laten vertalen dat de Amerikaanse Amanda Gorman op 20 januari voordroeg bij de inauguratie van  president Joe Biden. Gorman oogstte veel waardering met de gloedvolle voordracht van The Hill We Climb, dat onder meer verhaalt over de beproevingen van haar Afro-Amerikaanse voorouders.

Ken uw wokabulaire. Een klein compendium om te kunnen meepraten in tijden van woke en identiteitspolitiek.

Eigen taalkundige wetten en nuances

Er zijn best redenen om je af te vragen of Marieke Lucas Rijneveld de ideale kandidaat was om The Hill We Climb te vertalen. Vertalen is een ambacht dat, zeker wanneer het poëzie betreft, meer vraagt dan een vlotte pen. Rijneveld maakte internationaal furore met de roman De avond is ongemak, maar heeft voor zover bekend geen ervaring als vertaalster. Sterker, ze liet zich eens ontvallen dat haar beheersing van het Engels ernstig te wensen overlaat. Ervaring heeft ze ook niet in het spoken word-genre, dat  Gorman beoefent en dat zijn eigen taalkundige wetten en nuances kent. Niettemin stelde de uitgever vertrouwen in Rijneveld, en daar hadden ze vast hun redenen voor.

Wat je ook kunt doen, is Rijnevelds huidskleur aandragen als argument tegen haar geschiktheid, zoals activiste Janice Deul deed in een ingezonden stuk in de Volkskrant. In Gormans werk klinkt zo nadrukkelijk haar achtergrond mee, dat het volgens Deul onbestaanbaar is dat haar poëzie wordt vertaald door iemand met een totaal andere identiteit. Een ‘skinny black girl’ vertaald door iemand die ‘wit en non-binair is en geen ervaring heeft’ – onbegrijpelijk, vinden Deul en degenen wier mening ze zegt te verwoorden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.