Premium Lock ‘Zorgvuldig’ door later begin vaccineren? Onzin

28 december 2020Leestijd: 3 minuten
Een Franse bewoonster van een verpleeginshuis wordt gevaccineerd. Foto: ANP

Het is onthutsend én laakbaar dat Nederland zo ver achterop loopt in Europa als het gaat om vaccineren. De verantwoordelijken komen met slechte smoezen. Met ‘zorgvuldigheid’ (aldus CDA-minister Hugo de Jonge) heeft het allemaal niks te maken. Integendeel, schrijft René van Rijckevorsel.

Of we nog in de tweede of al in de derde golf zitten, weet niemand meer. Maar wel is duidelijk dat het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van corona te hoog is. Zo hoog dat geplande zorg niet doorgaat. Grote bezorgdheid is er nu al over hoe het over twee weken moet, als de Kerst- en Oud-en-Nieuw-gevallen zich bij de ziekenhuizen melden. En dan is er ook nog die Engelse mutant, die voor snellere verspreiding zorgt. Per week eist corona in Nederland nu al zo’n vierhonderd dodelijke slachtoffers en zijn er ongeveer zestigduizend nieuwe infecties.

Maar gelukkig. Er is een vaccin! Jippie. Leve de farmaceutische wetenschap. In de meeste Europese landen zijn de eerste symbolische prikken al uitgedeeld en zijn inmiddels de kwetsbaren en het zorgpersoneel aan de beurt. In Nederland zijn de eerste vaccins op Tweede Kerstdag onder politiebegeleiding naar Oss gebracht.

Niet traag met begin vaccineren maar ‘zorgvuldig’

Inmiddels zijn we twee dagen verder en zijn er welgeteld nul Nederlanders gevaccineerd. Sterker: volgende week maandag 4 januari zullen dat er nog altijd nul zijn. Nada, niemand. Nog sterker: pas op 11 januari, dus over veertien dagen, zal worden begonnen met het vaccineren van zorgmedewerkers. In drie regio’s. Voorzichtig, natuurlijk, want misschien zijn er ‘kinderziektes’.

En dan, weer een week later, op 18 januari, kunnen in álle regio’s de zorgmedewerkers worden geprikt. Nederland is niet traag, benadrukte CDA-minister Hugo de Jonge, maar wil ‘zorgvuldig’ zijn – daarmee implicerend dat bijvoorbeeld Duitsland niet zorgvuldig is, waar nu in sporthallen in ijltempo wordt gevaccineerd.

Een schaamlap voor onbestaanbaar geklungel

Maar uit een voortreffelijke reconstructie in de Volkskrant blijkt deze zogenaamde drang tot zorgvuldigheid vooral een schaamlap is voor onbestaanbaar geklungel. Waar het kort gezegd op neerkomt, is dat de ‘overlegtafels’ in de zorg, waar dagelijks tot wel vijf keer toe de talloze zorginstanties met elkaar palaveren, wel  spraken over de ‘uitvoering’ van de vaccins van Pfizer, maar daarbij geheel bleven vertrouwen op de eigen ‘fijnmazige’ infrastructuur.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw