Jelte Wiersma Premium Corner

EU-Hof maakt binnenlandse veiligheid ondergeschikt aan immigratiedictaten

05 april 2020

Polen, Tsjechië en Hongarije hadden in 2015 illegaal naar Europa getrokken Aziaten en Afrikanen moeten opnemen, zo vonniste het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg. De drie landen kunnen zich niet beroepen op niet-Europese immigratie als een gevaar voor de binnenlandse veiligheid. Dat is eigenaardig, schrijft Jelte Wiersma. Immigratie kan de sociale cohesie in een land ondermijnen en immigranten uit Afrika en Azië plegen bovengemiddeld veel misdaden, beargumenteerden de drie landen.

Het is een beetje mosterd na de maaltijd, maar daar was het vonnis van het Hof van Justitie dan eindelijk. Hoe zat het ook alweer? De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) en de toenmalige Franse president François Hollande (PS) legden in september 2015 een curieus voorstel op tafel. Illegaal naar Europa getrokken Afrikanen en Aziaten zouden moeten worden verdeeld over de Schengenlanden. Eerst ging het om 40.000, en later om nog eens 120.000 immigranten.

Lees ook dit commentaar van Jelte Wiersma terug: Merkel en Macron dringen Europa Afrikanen en Aziaten op

Het voorstel van Merkel en Hollande was vooral bedoeld om door henzelf gecreëerde problemen op anderen af te wentelen. Merkel en Hollande pleitten telkens voor ruimhartige toelating, waardoor zeker Duitsland massaal vreemdelingen binnen kreeg. Om de druk op het eigen land weg te nemen en tegelijkertijd ruimhartig te kunnen blijven, wilden Merkel en Hollande hun morele handelen aan heel Europa opleggen.

Een ruime meerderheid van de regeringsleiders van Schengenlanden steunden Merkel en Macron. Zuid-Europa wilde de immigranten die daar waren aangekomen zo snel mogelijk naar het Noorden doorsturen, Noord-Europa wilde die last niet alleen dragen. De regeringsleiders van Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije wilden geen vreemdelingen opnemen, maar werden in de Europese Raad overstemd door een gekwalificeerde meerderheid van Noord- en Zuid-Europese regeringsleiders. Daarmee werd met powerplay besloten dat de min of meer mono-etnische landen in Oost-Europa verplicht multi-etnisch moesten worden. En de islam als godsdienst moesten accepteren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.