Hongarije

Orbán : ‘Integratie moslims is in geen enkel land gelukt’

24 juli 2017Leestijd: 2 minuten

Niet West-Europa, maar de Midden- en Oost-Europese landen zijn de toekomst van Europa. In ‘rijke en zwakke’ landen als Duitsland en Nederland dreigen ze aan ‘culturele zelfmoord’ ten onder te gaan.

De Hongaarse premier Viktor Orbán zegt in een interview met de Duitse krant Die Welt dat Europa het continent is voor Europeanen. ‘De vraag voor de komende tientallen jaren is of Hongarije het land der Hongaren blijft, Duitsland het land der Duitsers, Frankrijk het land der Fransen en Italië het land der Italianen.’

Visegrád speelt een cruciale rol

Orbán waarschuwt volgens de Duitse krant voor een ‘etnisch-culturele vermenging’ op het continent. Het zijn de Visegrád-landen (Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije) die een cruciale rol spelen bij het tegengaan van de ‘ont-christelijking’ van Europa, vindt de Hongaar.

Het feit dat deze vier landen nauwgezet samenwerken, is van onschatbare waarde, zegt Orbán: het gaat hier om ‘iets heel groots’. Het is niet voor niets dat Hongarije zich zo verzet tegen de binnenkomst van (islamitische) migranten. Ze integreren simpelweg niet: ‘Is er ook maar één land waar dat wel is gelukt?’ Het welvarende maar zwakke West-Europa dreigt aan  ‘culturele zelfmoord’ ten onder te gaan, denkt hij.

Fidesz draait zich alvast warm

Orbán en zijn regerende rechtse Fidesz-partij draaien warm voor de parlementsverkiezingen in het voorjaar van 2018. Met als slogan: kies Orbán, want alleen hij kan de Europese waarden beschermen. Eind juni bleek dat Orbán er niet op hoeft te rekenen dat de overwinning hem zomaar zal toevallen.

Bij de vorige verkiezingen in 2014 haalde Fidesz een ruime meerderheid in het parlement, vier jaar ervoor zelfs een absolute. Maar nu lijkt de premier – die vooral erg populair is onder de conservatieve bevolking buiten de hoofdstad Boedapest – flinke tegenstand te krijgen en wel van zijn voormalige beste vriend. Multimiljonair Lajos Simicska, die op dezelfde middelbare school zat als Orbán, wil een stokje steken voor een nieuwe Fidesz-zege.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.