Aerden Onno Aerden

Geachte Mark van den Oever, houd die trekkers op het land

31 januari 2020Leestijd: 2 minuten

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan Mark van den Oever, leidsman van Farmers Defence Force: houd die trekkers binnen! Dat helpt om een oplossing dichterbij te brengen.

Aanstaande woensdag zou het weer zover zijn. Met zijn allen op de trekker naar Den Haag. Omdat het kan, nog even – binnenkort worden ‘snelle’ landbouwvoertuigen gelijkgesteld aan andere weggebruikers en kunnen boeren die met hun trekker wegen blokkeren of via vluchtstroken rijden gewoon worden bekeurd.

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Laat uw ophitsende taal achterwege

In uw wijsheid blies u vrijdag de actie echter af: u wilde uw kruit droog houden, meldde u. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt immers binnenkort met nieuwe stikstofberekeningen en, zo liet u dreigend optekenen, ‘het beleid waarover we proberen een deal te maken is gebaseerd op onjuiste informatie. Dit zal de komende weken naar buiten komen.’

Alvast een tip. Mocht dat gewraakte RIVM nou met cijfers naar buiten komen die in uw ogen alsnog protest verdienen, laat dan uw ophitsende taal achterwege. En, belangrijker, laat de trekkers thuis.

De laatste protesten bleken al desastreus uit te pakken voor de publieke goodwill die uw organisatie eerder had opgebouwd. Uw vergelijking van de zaak met de Jodenvervolging tijdens die trekkerprotesten was ronduit bizar. Nog los van de losse flodder rond de kerstdagen.

Enfin. Nederland heeft het punt van uw achterban begrepen.

U bent nog altijd een factor van belang

Nu is het tijd om er, als nette mensen onder elkaar, uit te komen. In Den Haag – waar het beleid wordt gemaakt, of u dat nou zint of niet.

Dáár staan milieubelangen tegenover de belangen van agrariërs. Dáár zult u water bij de wijn moeten doen. Geen megastallen, forse inzet op duurzame akkerbouw en veeteelt en ja, ook de eerder door u beschimpte inkrimping van de veestapel. In ruil daarvoor zal het kabinet met ondersteuningsmaatregelen komen om de overgang naar een bescheidener en milieuvriendelijker agrarische sector mogelijk te maken. Daar waar het pijn gaat doen dan, want veel leden van uw plichtmatig opgewonden achterban kunnen eigenlijk zelf – en uit eigen middelen – al stappen zetten en steeds meer doen dat ook.

Lees ook het opiniestuk van Gertjan van Schoonhoven nog eens terug: Boeren: zorg dat je het respect van de Nederlander niet juist verliest!

U had de sympathie van het land, u bent nog altijd een factor van belang – koester die positie aan de onderhandelingstafel en weiger niet langer opzichtig de uitgestoken Haagse hand, zoals afgelopen week nog.

U kunt dat heel goed zonder nieuwe potsierlijke trekkersoptocht.

Succes!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.