Premium Lock Neem IS-strijders niet terug maar richt tribunaal op

20 februari 2019Leestijd: 2 minuten
Archiefbeeld van jihadisten van Islamitische Staat (IS) vlakbij Raqqa - Foto: AFP

Trump wil dat Europese landen IS-strijders uit Syrië terugnemen. Hij heeft een punt, schrijft René van Rijckevorsel. Gelukkig is er een betere oplossing: een internationaal tribunaal in Syrië om de terroristen te berechten.

Donald Trump heeft afgelopen week via Twitter een dreigende boodschap de wereld ingeslingerd, waarin hij Europese landen vroeg om de 800 strijders die Amerikanen hebben gevangengenomen in Syrië terug te nemen en te vervolgen. ‘Het alternatief is dat we gedwongen zijn om ze vrij te laten.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Over de manier waarop de Amerikaanse president het aansnijdt valt te twisten, maar hij heeft een punt. Is Amerika soms verantwoordelijk voor het berechten van terroristen met Europees paspoort? En is ‘Syrië’ niet sowieso meer een Europees dan een Amerikaans probleem?

Europa schudt nee

Bij het idee dat 800 potentieel gewelddadige islamisten worden vrijgelaten, huivert menigeen. Maar moet Europa om dat te voorkomen dat stelletje onthoofders hier vervolgen? Daarin hebben veel politici geen zin. Waarheidsvinding in Syrië is extreem lastig en erg kostbaar vanuit Europa. Bovendien zullen ze in de gevangenis hun verderfelijke gedachtegoed komen verspreiden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.